Na dožínkových slavnostech se mnohdy soutěží o nejlepší koláč, a tenhle dvojctihodný bude vhodný nejen do soutěže, ale i na váš stůl, a to nejen o dožínkách!
Dvojctihodný koláč | Recept
- 19 srpna, 2020
- 5 koláčů
- 5 hod
- Vytisknout recept
Suroviny
- 1 kostka čerstvého droždí (42 g)
- 250 ml mléka
- 4 lžíce moučkového cukru
- 500 g hladké mouky extra speciál + na podsypání
- 2 vejce
- špetka soli
- 1 lžíce sádla
- 100 ml oleje
- Na tvarohovou náplň
- 3 kostky jemného tvarohu v alobalu (750 g)
- ½ sáčku vanilkového pudinkového prášku
- 200 g krupicového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 2 vejce
- kůra z 1 citronu
- Na drobenku
- 100 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 100 g polohrubé mouky
- Na dokončení
- Rozpuštěné máslo na potření koláče a vymazání plechu
- Švestková povidla
- Mandle na ozdobení
Postup
- Step 1
- Nejprve připravím kvásek. Smíchám droždí s trochou vlažného mléka, cukrem, trochou mouky a počkám, až se na hladině vytvoří bubliny a nabyde na objemu.
- Step 2
- Smíchám zbylou mouku, špetku soli, vejce, vlažné mléko a vzešlý kvásek. Krátce propracuji, přimíchám sádlo pokojové teploty a olej. Propracované těsto dám do mísy, lehce posypu moukou, zakryji čistou utěrkou a nechám kynout asi hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem. V teplejším počasí je kynutí rychlejší.
- Step 3
- Mezím, co těsto kyne, dohladka promíchám všechny ingredience na tvarohovou náplň.
- Step 4
- Vykynuté těsto vyklopím na pracovní plochu posypanou hladkou moukou. Těsto hladce prohnětu a rozdělím ho na 5 stejných dílů. Z dílů těsta udělám bochánky, které na pracovní ploše nechám ještě pomoučené a zakryté utěrkou kynout – první 10 min a další postupně.
- Step 5
- Troubu předehřeji na 180 °C. Bochánek roztáhnu na placku o průměru asi 16-20 cm, dám na ni pětinu tvarohové náplně, zabalím ji a zakulatím znovu do tvaru bochánku.
- Step 6
- Plech důkladně vymažu máslem. Naplněný bochánek položím spojem dolů na plech, potřu ho rozpuštěným máslem a prsty ho roztahuji do tvaru rovnoměrného placatého koláče (nenechávám vyšší okraje). Snažím se, aby byl co nejtenčí, ale neroztrhla jsem těsto.
- Step 7
- Plochu koláče potřu povidly (pokud jsou moc hustá, naředím je trochou teplé vody, případně je přisladím, jeli potřeba). Připravím drobenku, nasypu ji na koláč, ozdobím mandlemi. Peču dozlatova asi 30 min a po vytažení pokapu máslem. Stejně zpracuji i další díly těsta.
Koláč jsem upekla ve spolupráci se značkou Amica, ve volně stojícím elektrickém sporáku se sklokeramickou deskou, který mi už několik měsíců pomáhá v kuchyni na chalupě. Má 10 funkcí pečení včetně grilu a horkého vzduchu, super rychlý ohřev trouby, ukazatele zbytkového tepla, tři skla dvířek zamezující popálení, výsuvný odkládací prostor, možnost nastavení času pečení, lehce čistitelný smalt uvnitř trouby a sklokeramickou varnou desku. Součástí je rošt, mělký a hluboký pečící plech.
Věřím, že mi bude dlouho sloužit, podobně jako myčka od stejné značky, kterou mám už čtvrtý rok v pražském bytě. Myje nádobí mnohdy neúnavně, a to na jedničku. 🙂