Květy bezu černého a citron se k sobě výborně hodí, jak můžeme znát z limonád. Stejně tak výborné je tohle spojení ve sladkém moučníku. Citronovo-bezinkový chlebíček bude vypadat krásně s květy bezu černého, ale pokud už je po jeho sezoně, klidně ho ozdobte jen nastrouhanou citronovou kůrou.
Kvítky bezu černého jsou nejen jedlé, ale i léčivé a voňavé. O tom, jaké je jejich využití jsem informovala v tomto videu.
Recept | Citronovo-bezinkový chlebíček
Příprava 20 min | Pečení 45 min
- 27 června, 2021
- 65 min
- Vytisknout recept
Suroviny
- 125 g másla + na vymazání
- 150 g krupicového cukru
- 2 vejce
- Kůra z citronu + na ozdobení
- 170 g hladké mouky
- 1/3 sáčku kypřícího prášku
- Špetka soli
- 4 lžíce mléka
- Květy bezu na ozdobu
- Na polevu
- 100 g moučkového cukru
- bezinkový sirup a citronova šťáva dle chuti
Postup
- Step 1
- Chlebíčkovou formu o rozměrech cca 23x13x7 cm vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. Povolené máslo utřu s cukrem do hladkého krému, přidám vejce a jemně strouhanou citronovou kůru z 1 citronu, důkladně prošlehám.
- Step 2
- Zlehka a důkladně zapracuji mouku, kypřící prášek, špetku soli a mléko.
- Step 3
- Těsto naliji do zapékací formy a peču v předehřáté troubě na 180 °C 45 min, dokud do chlebíčku zapíchnutá špejle není po vyndání suchá. Po upečení nechám chlebíček ve formě vychladnout.
- Step 4
- Vychladlý chlebíček vyklopím, poliji připravenou hustou směsí z moučkového cukru, citronové a bezové šťávy. Ozdobím strouhanou kůrou z citronu a květy bezinek.