Meduňce se v bylinkovém záhonku většinou daří skvěle. Bohatě roste a semení se dál. Blahodárné účinky meduňky lékařské jsem už před lety sepsala do tohoto článku. Teď pro vás mám její lahodné využití – meduňkový sirup pro běžné pití nejen v horkých letních dnech. Stejně tak můžete připravit sirup, např. z máty nebo na jaře z bezu černého.
Recept | Meduňkový sirup
Uvádím základní várku. Množství doporučuji v jedné dávce minimálně ztrojnásobit. 🙂
- 1 srpna, 2021
- Vytisknout recept
Suroviny
- 1 l vody
- 1 citron ideálně v BIO kvalitě
- 1 kg třtinového cukru
- 15 g kyseliny citronové
- 30 stonků meduňky (doporučuji více, klidně co se do vody vejde)
Postup
- Step 1
- Nejprve převařím vodu a nechám ji vychladnout. Natrhám meduňku, omyju ji a nakrájím citron na plátky.
- Step 2
- Meduňku promnu v ruce, aby se narušila její struktura a od stonků natrhám lístky do vychladlé vody. 30 stonků je orientační, klidně může být více, jen co se do nádoby s vodou vejde (ani nemusíte počítat). Přidám nakrájený citron a vsypu kyselinu citronovou. V chladnějším temném místě nechám 24 hod odležet (např. ve sklepě nebo ve spíži).
- Step 3
- Po 24 hod je meduňka správně vylouhovaná a změnila barvu. Přecedím ji a do vody přidám cukr. Promíchám a nechám rozpustit. Hotovo! 🙂 Skladuji v lednici. Teoreticky tam vydrží několik měsíců, prakticky je to už věc jiná… 🙂 Ředím vodou podle chuti.