Velikonoční bochánky je sladké kynuté pečivo s rozinkami nebo jiným sušeným ovocem a s cukrovou polevou navrchu. Místo polevy se můžeme setkat s bochánky naříznutými do kříže, podobně jako se to dělá u velikonočního mazance. V naší zemi jsou bochánky spíš modernější záležitostí. Jejich tradici ale najdeme v Anglii.
Recept vznikl ve spolupráci se značkou Fino, výrobcem potřeb do domácnosti, od pečících papírů přes úklidové pomůcky, až po rozložitelné odpadkové pytle.
Recept | Velikonoční bochánky
- 7 března, 2022
- 16-20
- 2 hod 30 min
- Vytisknout recept
Suroviny
- 400 g hladké mouky
- 60 g cukru krupice
- 230 g mléka
- 2 vejce (1 do těsta a 1 na polevu)
- 50 g másla (75 g másla do těsta a 75 g na potření)
- Špetka soli
- Špetka mletého muškátového oříšku
- 1 lžička mleté skořice
- 20 g sušeného droždí
- Kůra z jednoho citronu
- Hrst rozinek (případně i jiného sušeného nebo kandovaného ovoce)
- Pečicí papír Fino
- Na polevu:
- Moučkový cukr
- Bílek z 1 vajíčka
Postup
- Step 1
- Nejprve připravím kvásek: Droždí rozdrobím v menší misce a mícháním z něj vytvořím kašičku. Přidám 2 lžíce mouky, 2 lžíce mléka, 2 lžíce cukru (z uvedeného množství u receptu). Promíchám a nechám kynout na teplém místě asi 15 minut, dokud nevzejde kvásek.
- Step 2
- V míse smíchám všechny ostatní ingredience na těsto, přidám vykynutý kvásek a v kuchyňském robotu těsto důkladně prohnětu, klidně i 10 min.
- Step 3
- Těsto nechám kynout asi 1 hod (dokud nezdvojnásobí svůj objem) na teplém místě přikryté čistou utěrkou.
- Step 4
- Z těsta následně tvaruji cca stejně velké bochánky velké asi jako tenisový míček. Skládám je na plech vyložený pečicím papírem s rozestupy asi 3 cm. Bochánky potřu rozpuštěným máslem a dám péci do vyhřáté trouby na 160 °C asi 20-25 minut.
- Step 5
- Hotové velikonoční bochánky znovu potřu máslem a nechám vychladnout.
- Step 6
- Vychladlé bochánky potřu do kříže hustou směsí z 1 vaječného bílku a moučkového cukru takové hustoty, že se neroztéká (podobně jako poleva na perníčky). Při zdobení může pomoct pytlíček, kam dáte polevu a ustřihnete malý růžek.
Napište mi dolů do komentáře, jestli si bochánky připravíte na letošní Velikonoce, nebo dáte přednost naší typické české tradici – Mazanci a Jidášům? 🙂