Popenec obecný patří mezi mé nejoblíbenější bylinky, které denně přidávám do jídel. Nejraději jen tak na namazaném chlebu. 🙂 Jeho chuť je aromatická a výrazná. Skvěle chutná a taky krásně vypadá. A to se hodí, protože ráda jím i očima, jak se říká vizuálně hezkému jídlu. Výborný je do nádivek, pomazánek, salátů, na míchaná vajíčka a ozdobíte ním jakékoliv jídlo.
Dobře si ho prohlédněte a až ho uvidíte na čisté zahradě, daleko od cesty kde jezdí auta, neváhejte si na něm pochutnat. Vedle dobré chuti má i řadu zdravotních benefitů. A to hlavně na jaře malé rostlinky, které v sobě koncentrují nejvíce zdraví prospěšných látek.
- Popenec má hojivé a dezinfekční účinky,
- působí močopudně,
- pomáhá při tvorbě žluči, nadýmání a trávení.
- Osvědčil se proti chronické bronchitidě, rozpouštění hlenu, zánětům horních cest dýchacích.
- Obklady a masti z Popence obecného pomáhají s hojením ran, tlumí záněty kůže a svědění při alergických vyrážkách a ekzémech,
- Pomáhá při křečových žilách.
- A co se s příchodem jara hodí – rozhání jarní únavu. 🙂
Popenec byl odjakživa součástí lidového léčitelství i kuchyně. Ve středověku jej považovali za zázračnou bylinu, která pomáhá proti moru a očarování. Tak s chutí do něj! 🙂