Určitě se shodneme, že vůně vanilky linoucí se z cukroví je spojena s celým adventním časem. Aby byla ještě intenzivnější, připravte si domácí vanilkový cukr z pravé vanilky. Vanilkový cukr je hotový raz dva a výsledek může být i jako hezký dárek třeba pro někoho, kdo rád peče.
Můj tip: Investujte do kvalitního vanilkového lusku a udělejte si opravdový vanilkový cukr doma. Vyplatí se nejen v chuti, ale i finančně, jelikož z něho bude větší množství, než z malých pytlíčků Navíc je daleko zdravější.
Trocha matematiky pro příklad: Běžný pytlík vanilkového nebo vanilínového cukru stojí v současné době kolem 9 Kč (listopad 2022) při hmotnosti 8 g. V receptu uvádím 400 g cukru krupice (cca 10 Kč) a 1 vanilkový lusk za cca 90 Kč.
400 g domácího vanilkového cukru tedy stojí cca 100 Kč a stejné množství kupovaného v pytlíčcích je za cca 450 Kč.
Máte 5-10 min? Tak se pojďme do vanilkového cukru pustit! 🙂
Recept | Vanilkový cukr
- 24 listopadu, 2022
- 10 min
- Vytisknout recept
Suroviny
- 1 vanilkový lusk
- 400 g cukru krupice
Postup
- Step 1
- Lusk nakrájím a dám společně s cukrem krupice do mixéru. Rozmixuji a je to. Tak snadné to je! 🙂
- Step 2
- Cukr dám do uzavíratelné nádoby, kde se aroma se za pár dní rozleží a bude časem intenzivnější, ale můžete používat hned.
- Step 3
- P.S.: Nemusíte jen mixovat. Lusk stačí podélně rozříznout a obsah přidat společně s přepuleným luskem do uzavíratelné nádoby s cukrem.