Silný vývar, ať už kuřecí, hovězí nebo zeleninový, děláme v chladnější části roku velmi často. Na přípravě není nic těžkého a využijete ho jako polévku hned, tak je možné čistý vývar i zmrazit a použít později třeba do omáček místo vody. Pojďte si vývar uvařit.
Polévka je grunt a kdo ji nejí, ten je špunt. To nám prarodiče říkávali často, když jsme měli polévku na stole. Mě ale do vývaru ani jiných polévek nikdo nutit nemusel, mám je ráda od malinka. 🙂
Recept | Vývar
- 25 ledna, 2023
- 2 hod 30 min
- Vytisknout recept
Suroviny
- 1 kg masa (kuřecí skelety, krky, ale můžete použít jen skelety nebo jen krky - někdy se prodávají přímo polévkové směsi, stejně tak kosti a hovězí maso, pokud chcete hovězí vývar)
- 2 mrkve
- 2 petržele
- 1/3 menšího celeru
- 1 cibule
- 5 kuliček pepře
- 3 kuličky nového koření
- 2 bobkové listy
- Sůl
- 5 l vody
- Petržel do hotového vývaru
Postup
- Step 1
- Do velkého hrnce dám maso na vývar, studenou vodu, koření a sůl, přivedu k varu.
- Step 2
- V zápětí omytou a neokrájenou zeleninu přepůlím a na sucho ji opražím na pánvi z obou stran. Získá tak výraznější chuť. Když je zelenina lekce opečená (trošku černé fleky nevadí), dám ji do vody k masu.
- Step 3
- Na začátku vaření se začne na hladině tvořit tmavá pěna. Tu sítkem vyndávám, aby byl vývar čistý.
- Step 4
- Vývar vařím celkem asi 2,5 hodiny. Po hodině vaření snížím var a nechám vývar pomaleji táhnout, přiliji 0,5 l vody.
- Step 5
- Hotový vývar podle chuti dosolím a přecedím.
- Step 6
- Tip: Mrkev a petržel můžete nakrájet do přeseděného vývaru a přidat obrané maso. Nebo další mrkev uvařit zvlášť, aby nebyla tak měkká.
- Step 7
- Vývar na talíři posypte nasekanou čerstvou petrželkou.
Kuřecí vývar vařím 2,5 hod a hovězí klidně 5 hod.
Na vývar používám i odkrojky zeleniny. Např. košťál z brokolice nebo pórek s kořínky. Pokud se vývar připravovat zrovna nechystám, dám je do mrazáku.
Nepřehánějte to s množstvím mrkve – vývar by byl sladký a s množstvím celeru – vývar by byl moc štiplavý.
Abyste koření nevytáhli s pěnou, dejte je do kovového sítka. Použít můžete to na čaj, ale v domácích potřebách se dají koupit i sítka přímo na vývar.
Vývar je výborný s játrovými knedlíčky, domácími nudlemi nebo drobením.
Dobrý den paní Jano,
nejprve mně dovolte, abych Vám moooc popřála k narození vaší malé princezny Elen, je to kouzelná pusinka.
Věřím, že je to hodné miminko a dělá vám je radost. Čas rychle utíká, užívejte si chvíle okamžiku, než se nadějete
*****bude z školačka 🙂
Moje dvě milované vnučky-berušky už jsou obě velké slečny, Verunka bude končit 9.třídu a Karolína je v primě
na víceletém gymnáziu.
Ani se mi nechce věřit, že začátkem dubna už budu mít 74.*****// ale je to jen číslo, lepší by bylo 47.***to jsem byla
ještě velmi činná žena, zdraví bylo celkem OK. Nechci si stěžovat, v roce 2020 mně diagnostikovali CA Lprsu a uzlin,
následovala chemoterapie, pak ablace, protonová terapie a teď hormonální tablety.
Milá Jano, omlouvám se, nějak jsem se rozepsala o svém životě a taky to píšu nejspíše na „špatném“ místě——
jsem technický antitalent, tak už skončím moje mentorování o sobě.
Ráda přispěji svými poznatky o vaření, pečení a podobně.
To, prosím, až někdy příště ( dělám třeba bramb.vdolečky, to je TOP u mých vnuček i celé rodiny, pečené v troubě)
*******pak taky ráda dělám různá pesta, suším jablečné křížaly a můj velmi oblíbený dárek je Domácí hořčice nebo
červená řepa s křenem*********
// Jinak taky mám dceru Janu i syna Jana //
Milá Jano,
přeji Vám hodně zdraví, hodně pohody s Elen, a plno tvůrčích nápadů.***
Z Berouna moc zdraví a mává
babička Jitka Valachovičová
Dobrý den babičko Jitko, 🙂 moc děkuji za další milou zprávu a přáníčko. Také Vám přeji jen to krásné do nového roku. Doufám, že zdravotně jste na tom už dobře. Muselo to být nelehké období 🙁 a moc Vám držím palce, abyste nic podobného znovu nemusela řešit. Kdybyste chtěla přispět svými poznatky o vaření, pečení a podobně, jak píšete, tak budu určitě ráda. Jen pokud by Vás to nezdržovalo. 🙂 Srdečně zdravím 🙂 Jana