Staročeský oukrop je vlastně taková chudší česnečka. Prostá a častá polévka našich předků, která obsahuje jen pár surovin, které byly ve spíži domácností běžně k sehnání. A to český česnek, který je výborným posilovačem imunity, brambory a chleba. Chleba klidně takový, který má k čerstvosti daleko.
A pokud nastává jaro, přidejte i jarní bylinky z čistého trávníku nebo louky – list pampelišky, bršlici, kopřivy, řebříček, jitrocel,… A pokud vás na takovéhle bejlí neužije, dejte do okropu klasickou hladkolistou petržel nebo kudrnku.
Recept | Oukrop
- 18 dubna, 2023
- 6
- 15 min
- Vytisknout recept
Suroviny
- 400 g brambor
- 1,5 litru vody
- 1 lžička soli
- 1 lžíce kmínu
- 1 lžíce majoránky
- 5 stroužků česneku (záleží na jeho síle a vaší chuti)
- čerstvě mletý pepř
- 2 lžíce sádla
- chleba podle chuti
- petržel nebo divoké bylinky
Postup
- Step 1
- Brambory oloupu a nakrájím na přibližně stejně velké kostičky.
- Step 2
- Do velkého hrnce dám vodu, nakrájené brambory, sůl, pepř a v rukou promnu majoránku. Vařím, dokud brambory nezměknou.
- Step 3
- Když jsou brambory uvařené, do polévky prolisuji nebo utřu česnek (ten můžete přidat také až na talíř a zalít polévkou, bude mít větší sílu). Do hrnce s polévkou nakrájím čerstvé bylinky.
- Step 4
- Ještě když se polévka vaří, tak nakrájím chleba na kostičky a osmažím na sádle. Kostičky chleba servíruji na talíř a zaliji oukropem.
Další variantou, jak oukrop naši předci připravovali byl, že brambory nevařili ve vodě s kořením, ale zvlášť ve slupce. Česnek dávali až na talíř, který zalili horkou vodou s kořením (a bylinkami). Brambory pak jedli k okropu tzv. na loupačku. Jakou variantu si zválíte vy?
Sledujte mě také na Instagramu a Facebooku pro každodenní kontakt. Natáčím i videa a vlogy na Youtube. Těším se na viděnou! 🙂