Tenhle staročeský recept, který jsem našla ve staré knize s recepty. Podobný je běžným bramborovým plackám, ale liší se v tom, že obsahuje tvaroh a zakysanou smetanu. Těstu to dodá takovou příjemnou nakyslost. Na bramborových smaženkách je výborné taky to, že na ně můžete použít staré brambory. Takové ty zvráštilé a třeba i naklíčené. My pár takových máme právě teď na jaře. Po tom, co ve sklepě trpělivě přečkaly zimu. Nejvyšší čas je zužitkovat!
A aby to nebyly jen bramborové placky ze starých brambor, připravte si k nim svěží jarní bylinkový salátek. Plný barev, svěžesti, jarní energie a chuti. A navíc je téměř zadarmo!
Bylinkový salátek připravuji velmi často a to po celé jaro a léto. Možná jste si všimli, že bylinky z trávníku přikusuji snad ke každému jídlu. 🙂 Velmi důležité je sbírat jen malinké lístečky, ve kterých je nejvíc energie. Vím, ono to svádí utrhnout ty velké lístky, to by byla příprava téměř hned, ale ne, ty malé jsou lepší co do zdraví prospěšných látek, tak chuti. 🙂 Trhejte jen ty, které jisto jistě znáte a z čistého místa, ideálně ty z vaší zahrady.
Bylinky jsem tentokrát spásala a bramborové smaženky připravila je spolupráci s Bzeneckým octem, který je na jižní Moravě vyráběn přírodní cestou a podle tradiční receptury už 102 let. A jak asi tušíte, tenhle způsob se mi hodně líbí!
Recept | Bramborové smaženky s tvarohem
- 27 dubna, 2023
- Vytisknout recept
Suroviny
- 250 g měkkého tvarohu (1 kostka v obalu)
- 2 žloutky
- 2 lžíce krupice
- 2 lžíce zakysané smetany
- 1 lžička soli
- 600 g vařených brambor
- Cca 250 g hladké mouky (přidávám postupně podle potřeby, aby šlo těsto zpracovat)
- vepřové sádlo nebo olej na smažení
Postup
- Step 1
- Přibližně stejně velké brambory uvařím ve slupce a nechám vychladnout (to je důležité).
- Step 2
- Tvaroh utřu se žloutkem, zakysanou smetanou a krupicí. Brambory oloupu a na jemném struhadle je nastrouhám do směsi, osolím.
- Step 3
- Vařečkou promíchám a podle potřeby přidávám mouku. Těsto prohnětu rukama, vyklopím na pomoučený vál a pořádně a rychle propracuji (rychle, protože bramborové těsto má tendenci řídnout). Z těsta vytvaruju dvě koule a dám ho na pár minut do lednice. Půjde potom lépe vyválet. Stačí 10-15 min.
- Step 4
- Z odpočatého těsta vyválím na pomoučeném vále placku o síle asi jako je malíček. Pomocí skleničky vykrajuji kolečka. Kolečka o obou stran opékám na rozpáleném oleji. Ale klidně použijte vepřové sádlo.
Recept | Bylinkový salátek
- 27 dubna, 2023
- Vytisknout recept
Suroviny
- 1 salát (např. hlávkový neb ledový)
- 3 hrsti bylinek (např. květ a list pampelišky, květ sedmikrásky, ptačinec, popelec, list řebříčku)
- 1 svazek ředkviček
- 2 jarní cibulky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce Bzeneckého octa s chutí bylinek
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Postup
- Step 1
- Hlávkový salát omyji a natrhám nebo nakrájím na malé kousky. Stejně tak natrhám libovolné jedlé bylinky z trávníku. Ještě venku oklepu broučky, kterých si před utrhnutím nevšimnu – primárně vybírám ty bez broučků. Bylinky omyji a netrvám na malé kousky. Menší kvítky nechávám celé pro potěchu oka. 🙂 Omyté ředkvičky a cibulku nakrájím na tenké plátky.
- Step 2
- Salát dochutím Bzeneckým octem s chutí bylinkami, olejem, pepřem, solí podle chuti a promíchám. Podávám s bramborovými smaženkami, ale i s pečivem nebo k masu.