Jablečný štrúdl je klasika. Původem pochází z Rakouska, ale oblíbený je i u nás. Existuje spousta variant těsta i náplně. Pokud se rozhodnete štrúdl upéct doma, máte více možností, jak si poradit s přípravou těsta. Těsto je možné koupit chlazené či mražené, pak jednoduše vyválet, naplnit ingrediencemi a dát péct. NEBO přijmout výzvu a ještě lepší těsto upéct! Jakou variantu si vyberete?
Recept | Jablečný štrúdl
- 9 září, 2019
- 1 závin
- 50 min
- Vytisknout recept
Suroviny
- 250 g hladké mouky
- 100 g másla
- 1 šťastné vejce
- 2 lžíce vlažné vody
- 1 lžíce octa
- špetka soli
- trochu mléka na pomašlování
- Náplň:
- jablka (množství záleží na velikosti jablek. Dejte jich tam tolik, kolik se jich na těsto normálně vejde a okraje asi 6 cm nevyplňujte)
- 1 vanilkový cukr
- 1 skořicový cukr nebo skořice
- (když jsou sladká jablka, tak už nesladím. O sladkost se postarají hrozinky. Cukr vždycky všude takto šidím a výsledek je stejně výborný)
- trochu strouhanky
- hrozinky, ořechy, mandle,…
Postup
- Step 1
- Těsto: Do mísy proseju mouku a uprostřed udělám důlek. V hrníčku rozkvedlám celé vejce, přidám vodu, máslo a sůl. Směs z hrníčku vliji do důlku v mouce a pomalu od středu zpracovávám těsto – nejdříve vidličkou a pak rukama. Těsto hnětu rukama, dokud není hladké a jen lehce lepivé. Uhnětené těsto zabalím do potravinářské folie a nechám na válu odpočívat 30 min. Vál a váleček posypu trochou hladké mouky, ať se těsto nepřichytává a vyválím ho.
- Step 2
- Tímto je záležitost s těstem u konce. 🙂
- Step 3
- Náplň: Nastrouhaná jablka, s hrozinkami, jádry vlašských ořechů a skořicí dám na vyválené těsto a zasypu přiměřeně strouhankou, aby do sebe vtáhla šťavnatost jablek. Pak už jen zavinu, přendám na plech vyložený pečícím papírem, potřu rozšlehaným vejcem nebo mlékem a v rozmezí 10 cm propíchnu závin vidličkou, aby se nenafukoval.
- Step 4
- Peču na 160 – 170 °C přibližně 35 min a Jablečný závin neboli štrúdl je hotov!
Jablka na jablečný závin můžete okrajovat nebo nechávat se slupkou, strouhat i krájet na kostičky – jak chcete. Stejně tak přidávat hrozinky a ořechy. Je na vás, co máte rádi a do jablečného závinu přidáte. Avšak kombinace jablka – skořice – ořechy – hrozinky je nesmrtelná klasika!