Jáhly jsou loupané obilky prosa setého (obilnina) a dříve bývaly běžnou součástí jídelníčků, připravovány na sladký i slaný způsob. Postupem času je nahradila hlavně rýže a na jáhly jako by se zapomnělo. V současné době se na ně ale naštěstí rozpomíná, 🙂 už kvůli různým proudům zdravého stravování, které připomínají, jak hodnotnou potravinou jsou.
Jáhly jsou vysoce výživná a bezlepková potravina, bohatá na železo, zinek, vápník, fosfor, hořčík, kyselinu křemičitou, vitamíny B1, B2, PP, vlákninu, kyselinou linolovou a nenasycené mastné kyseliny. Jáhly jsou vhodné pro diabetiky, pro bezlepkovu dietu a pro lidi s nemocemi slinivky břišní, sleziny, žaludku.
Velmi rozšířená a oblíbená byla příprava jáhlových kaší nebo sladkých jahelníků, kdy se ve vodě nebo v mléce uvařily jáhly, smíchaly se se sušeným nebo čerstvým ovocem a zapekly v troubě. Podobně jako rýžový nákyp je můžeme dochutit např. skořicí, vanilkou nebo smetanou. Možnost úpravy jáhel je mnoho a ještě se k nim budu vracet.
Na fotkách jsou jáhly uvařené ve vodě, oslazené medem, se skořicí, vlašskými ořechy a strouhaným jablkem. Skvělá snídaně!
Dobrý den.Chtěla bych si koupit přes internet knihu-Kuchařku s recepty s jahel a nedaří se mi nalez,máte prosím vy k koupi teto knihy.Děkuji za odpověď. Havlíčková
Dobrý den, knížku věnovanou pouze jídlům z jáhel také neznám. Povedená kuchařka s několika jáhlovými recepty a luštěninami je Luštěninová kuchařka od Petra Klímy. Vydalo ji nakladatelství Smart Press. Třeba se Vám bude hodit. 🙂 Kdybyste na knížku s jáhly narazila, budu ráda, když mi dáte vědět. Hezké dny, Jana❤