Šťavnaté vepřové maso s kysaným zelím v pikantní smetanové omáčce. To je segedínský guláš, který pochází z uherská kuchyně, ale u nás už dávno zdomácněl. Jako by byl náš už odjakživa.
Recept | Segedínský guláš
- 13 ledna, 2020
- 4-6
- 70 min
- Vytisknout recept
Suroviny
- 1 kg vepřového masa (ramínko nebo plecko)
- 3 lžíce hladké mouky
- 3 lžíce slunečnicového oleje nebo vepřového sádla
- 1 velká cibule
- 2 lžíce sladké papriky
- 3 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 8 kuliček pepře
- asi 200 ml vývaru či bílého vína (případně směsi obou) na podlití
- 400 g kysaného zelí, scezeného a překrájeného (lákem můžete na závěr dotáhnout chuť)
- 1 kelímek zakysané smetany (nebo sladké smetany)
- čerstvě mletý pepř
- případně i trochu cukru
- sůl
Postup
- Step 1
- Maso nakrájím na cca 2 cm velké kostky. Hladkou mouku vsypu na talíř a kousky masa v ní obalím. Díky tomu se i omáčka zahustí.
- Step 2
- V hrnci rozpálím olej a ze všech stran na něm zprudka osmahnu kousky masa, aby se zatáhlo zůstalo šťavnaté. Po osmahnutí masa část oleje naběračkou odstaním. Stačí, aby zůstala slabší vrstva na dně. Jídlo tak nebude tolik tučné.
- Step 3
- Maso dám stranou a na tuku osmažím nadrobno nakrájenou cibulku dozatova, asi 8-10 min. Pak ji popráším paprikou, osolím, opepřím, zamíchám a stáhněte z ohně, jinak by paprika zhořkla.
- Step 4
- K cibuli přidám maso, podliji ho vývarem nebo vínem, aby se nepřipalovalo. Nemělo by plavat. Promíchám, osolím, zakryji pokličkou a na středním plameni dusím 15 min, aby maso pustilo šťávu.
- Step 5
- Znovu promíchám, přikryji poklicí a na slabším plameni dusím asi půl hodiny.
- Step 6
- Přidám scezené a pokrájené zelí, důkladně promíchám, opět přikryji a dusím, dokud nebude maso zcela křehké
- Step 7
- trvá to přibližně patnáct až dvacet minut. Podle potřeby v průběhu podlévám.
- Step 8
- Když je maso měkké, vmíchám zakysanou smetanu. Na středním plameni ještě chvíli vařím, aby omáčka získala požadovanou hustotu. Ochutnávám a podle potřeby a vlastního uvážení dochucuji. Pokud přidáváte zakysanou smetanu, můžete přisladit špetkou cukru. Pokud přidáváte sladkou smetanu, můžete přidat trochu láku z kysaného zelí.
vynikajici segedin
Moc mě těší, že se vám recept vydařil a děkuji za komentář. 🙂