Omáčky k české kuchyni patří a je jich nepřeberné množství. Třeba i tato smetanová omáčka, světle oranžové barvy, kterou získá díky smetaně a mleté sladké paprice. Přílohou mohou být nejlépe houskové knedlíky nebo rýže. Ve starších kuchařkách je v tomto receptu místo kuřete slepice. Slepice má pevnější a chuťově výraznější maso a vaří se déle, asi 1,5 hod.
Recept | Kuře na paprice
- 3 června, 2016
- 4
- 1 hod 30 min
- Vytisknout recept
Suroviny
- 1 kuře
- 1 mrkev
- 1 kořenová petržel
- 1 větší cibule
- 1/4 celeru
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček pepře
- 5 kuliček nového koření
- 1-2 lžíce mleté sladké papriky
- 1 lžíce hladké mouky
- 250 ml smetany ke šlehání
- mletý bílý pepř
- sůl, příp. cukr na dochucení
Postup
- Step 1
- Očištěné čerstvé kuře vložím do většího hrnce, aby se tam pěkně vešlo, zaliji vodou tak, aby bylo celé ponořené.
- Step 2
- Ke kuřeti přidám na vetší kousky pokrájenou zeleninu (mrkev, celer, petržel), bobkový list, kuličky pepře a nového koření.
- Step 3
- Osolím a přivedu k varu. Až se začne vařit, plamen snížím a na mírném plameni vařím asi hodinu. Že je maso správně uvařené poznám tak, že po píchnutí vidličkou z něj nevytéká růžová šťáva a maso se snadně odděluje od kostí.
- Step 4
- Uvařené kuře nechám ve vývaru vychladnout, odliji cca 300 ml vývaru stranou (jeden větší hrnek).
- Step 5
- Kuře rozdělím na porce.
- Step 6
- V kastrolu opeču na másle nadrobno nakrájenou cibuli asi 5 min na středním plameni, zasypu ji sladkou mletou paprikou, vložím části kuřete, promíchám a podliji částí odděleného vývaru, lehce osolím, přikryji pokličkou a asi 10 min pod pokličkou dusím, aby cibule změkla.
- Step 7
- Z kastrolu vyjmu maso, zvýším plamen a pokud je třeba, šťávu nechám lehce vysmahnout. Zapráším moukou, promíchám, zaliji zbytky studeného vývaru a vytvořím tak hladkou jíšku.
- Step 8
- Přidám smetanu, promíchám a provařím. Podle potřeby přidám vývar, aby byla omáčka hladká a jemná. Ochutnávám, dochucuji a přes sítko omáčku přecedím (pomocí lžíce pomůžu cibulce přelisovat se do omáčky). Vrátím maso do omáčky a už je vše tam, kde má. 🙂