Okurky jsou oblíbená zelenina, která se pěstuje ve dvou základních typech – okurky hadovky, které jsou dlouhé a štíhlé, pěstované ve skleníku, a polní okurky, které jsou menší a vhodné na zavařování.
Okurky obsahují až 95 % vody a díky tomu jsou velmi osvěžující. Nakrájet si je můžete na plátky do studené vody, případně přidat lístky meduňky a trochu ledu a máte výborný osvěžující letní nápoj. A co pak takový klasický okurkový salát, na který potřebujete jen okurky, vodu, ocet, cukr, sůl a trochu oleje? Jistě ho znáte. 🙂
Zavařené okurky v kyselém nálevu se hodí k uvařené čočce, k uzenému masu, šunkoflekům atd. 🙂
Díky vysokému obsahu vody mají hydratační a čistící účinky, nejsou kaloricky vydatné a pomáhají při hubnutí. Okurky mají také pozitivní vliv na krásu. Šťávu z nich lze použít na zanícenou kůži např. při ekzému a kopřivce. Plátky přiložené na oči zbavují otoků, zánětů a suchosti. Tip: přiložte si okurky na odlíčené oči a obličej, nechte 15 min působit a pak si plátky kroužete chvilku po obličeji a masírujte tak svoji tvář.
A co ještě?
- okurky pomáhají při trávení bílkovin
- odstranují zácpu
- ničí bakterie a čistí střeva
- okurky pomáhají snižovat vysoký krevní tlak
- působí pozitivně na srdeční problémy
- působí detoxikačně
- pomáhají při pálení žáhy
- pomáhají při potížích ledvin
- pravidelná konzumace brání vzniku ledvinových kamenů
- pomáhají při onemocnění jater
- mají pozitivní vliv při zánětech močového měchýře