Říká se, že kdo jí jedno jablko denně, nemusí k lékaři. Jablka mají totiž blahodárné účinky na naše zdraví. Na mnoha českých zahradách rostou jabloně. Jablka totiž k Čechám patří odjakživa. Nejen zahrady s jabloněmi, ale i jabloňové sady jsou typické pro Česko. Máme dokonce vlastní odrůdy jablek, např. Panenské české, Ontário, Boskoopské, Coxova Reneta, Jadernička moravská, Matčino atd.
Jablka jsou také kulinářským zážitkem. Připravovat je můžete na slaný způsob, např. péci s různými druhy masa a samozřejmě i na sladko. Kdo by neznal štrúdl nebo jablečný koláč? 🙂
- pomáhají při nachlazení, kašli a chrapotu, jelikož dezinfikují ústní hladinu
- pomáhají při potížích s menopauzou, protože zvyšují hladinu estrogenu ( doporučená jsou 2 – 3 jablka denně)
- snižují hladinu cholesterolu v krvi a mohou tak pomoci diabetikům
- upravují vysoký krevní tlak a chrání tak před nemocemi srdce
- chrání mozek před Parkinsonovou a Alzheirmerovou chorobou
- napomáhají trávení a normalizují střevní mikroflóru
- při pravidelné konzumaci pomáhají léčit onemocnění žlučníku, jatek, dny a revmatismu
Jablka jsou jednoduchým a běžně dostupným prostředkem pro zdraví. Existuje také mnoho babských rad, ve kterých hlavní roli hrají jablka, např. babská rada na snížení hmotnosti: Před každým jídlem snězte jedno jablko. To se ale nejspíš neobejde bez dalších pravidel hubnutí, jako jsou pohyb a vyvážená strava. 🙂 Na špatně hojící se rány prý pomohou podušená jablka smíchaná se stejným množstvím olivového oleje a přiložená na ránu.
Jak už to bývá, nejvíce cenných látek obsahuje slupka. A právě slupka krásných jablek ze supermarketu je nejvíce zatížená mnoha postřiky. Pokud jablka nepěstujete na zahradě, zajděte třeba do sadů, kde si zdravá jablka můžete natrhat dokonce zdarma. Při hledání nejen jabloňových sadů vám může pomoci webová stránka a aplikace: https://na-ovoce.cz/ 🙂