Dýňová polévka je dlouhotrvajícím hitem. V průběhu celého podzimu na ni narazíte snad ve všech jídelních lístcích restaurací, v časopisech i na blozích. I já na ni mám hlavně na začátku podzimu chuť, ale přiznám se, že jedna porce dýňové polévky ročně mi vždy stačí. Tahle je ale tak dobrá, že si jdu přidat! 🙂
Vytvořila jsem doma vlastní tradici, že dýňovou polévkou vítáme podzim. Jakmile podzim oficiálně začne, tedy 22. nebo 23. září, uvařím dýňovou polévku.
K radosti všech musím zmínit, že je to recept, který musí zvládnout opravdu každý. Uvádím míry z kuchařky, ale hlavně koření dávám vždy podle chuti, takže:
Recept | Dýňová polévka
- 6 září, 2021
- 4
- 30 min
- Vytisknout recept
Suroviny
- 500 g dýně Hokkaido
- 1 cibule
- máslo (cca 2 lžíce na osmažení cibulky)
- vývar nebo voda cca 0,5 l
- 250 ml smetany min. 33% (1 kelímek)
- 3 stroužky česneku
- 1 sušená chilli paprička (cca 1 lžička mleté)
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Postup
- Step 1
- Omyji dýni a na menší kostičky ji nakrájím i se slupkou (dýně Hokkaido se jí i se slupkou).
- Step 2
- Nakrájím cibulku a dám ji do hrnce smažit na másle. Až cibule nezesklovatí, přidám kousky dýně, důkladně promíchám a ze všech stran opeču.
- Step 3
- Po chvilce zaliji vývarem nebo vodou tak, aby byly kousky ponořené, cca 0,5 l. Přiklopím pokličkou a vařím do měkka.
- Step 4
- Když je dýně měkká, přiliji smetanu, ztlumím plamen a tyčovým mixérem rozmixuji.
- Step 5
- Přidám sůl, pepř, chilli a prolisovaný česnek – ochutnávám a ladím polévku do výsledné podoby, neboť už jen chvilku provařit a je to. Když polévka chutná tak, jak dýňová polévka chutnat má, je hotovo!
Ahoj z Nemecka, dynova polevka vypada skvele, ja ji delam podobne. Jen pridavam jeste malou sklenicku bileho vina a lzicku kari koreni. Vyvar pouzivam kureci. Je opravdu lahodna a vino ji da tak trosku delikatni chut. Hezky blog, pozdravuji do Cech – Dadja :-))
Ahoj, zdravím do Německa a děkuji za tip – vyzkouším! 🙂 Jana