Věděli jste, že mrkev je oproti ostatním druhům zeleniny zdravější vařená než syrová? Uvařte si z ní třeba tuhle skvělou polévku.
Recept | Mrkvová polévka
- 7 ledna, 2018
- 8
- 15 min
- Vytisknout recept
Suroviny
- 800 g mrkve
- 2 bobkové listy
- 2,5 l vody/zeleninového vývaru
- máslo
- 1 zakysaná smetana
- 1 lžíce medu
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Postup
- Step 1
- V hrnci s nepřilnavým dnem osmažím na másle cibuli a až zesklovatí, přidám nastrouhanou mrkev, promíchám.
- Step 2
- Zaliji vývarem/vodou a přidám bobkový list, pepř, sůl.
- Step 3
- Když je mrkev měkká (asi po 10 min), vyndám bobkové listy a tyčovým mixérem polévku rozmixuji, přidám med a dochutím dle potřeby.
Tip 1: Zakysanou smetanu přidávám do polévky až na talíři, ale můžete ji přidat do hrnce hned. Použít můžete i smetanu na vaření (doporučuji od 30 % tuku kvůli opravdové chuti a přidat rovnou do hrnce s polévkou).
Tip 2: Na másle osmažte na kolečka nakrájenou mrkev a přidejte ji na talíř spolu se zakysanou smetanou.