Staří Slované mák podávali jako obřadní jídlo před velkými událostmi, aby bylo všeho tolik jako makových zrnek. Antičtí atleti jej zase jedli pro zdraví a sílu tak, že smíchali mák, med a víno. Mák neodmyslitelně patří k České republice. A buďme na něj hrdí! Co by byly frgále, koláče, lokše, makovec a Honzovy buchty bez máku? 🙂
Dopřát si ho nemůžete všude. V některých zemích je pěstování máku zakázáno, protože nezralé makovice obsahují opium ze kterého se vyrábějí omamné drogy.
Léčebné a tišící látky v máku byly známy už v antice. Různé části rostliny se používaly jako sedativum a dokonce i při neutišitelkém dětském pláči. I dnes jsou makové alkaloidy součástí mnoho léků.
Co si myslíte, že je největším zdrojem vápníku? Možná vás překvapí, že to není mléko a mléčné výrobky, ale mák!
To je velice dobrá zpráva pro vegany a lidi, kteří se snaží mléčné výrobky omezit. Odborníci doporučují tři lžíce máku denně pro doplnění potřebné dávky vápníku. Tak co si k snídani dát třeba jáhly s ořechy, stroukanými jablky, skořicí, máslíčkem a mákem? 🙂
Z máku se vyrábí lisováním za studena také výborný olej, který se hodí do salátů i na kůži.
Na co je ještě mák dobrý?
- zlepšuje stav kostí
- přispívá k tišení bolesti
- zlepšuje pravidelnou činnost srdce
- snižuje krevní tlak
- pozitivní vliv má na kůži a vlasy
- a dokonce pomáhá v léčbě dýchacích cest
Mák je další superpotravina, kterou v našich podnebních podmínkách pětujeme, a pokud nemáte alergii, tak si ho užíjte co to jde! 🙂
Můžete ho přidat např. do ovesných a jáhlových kaší, posypat mletým mákem ovocné knedlíky, upéct makovec, koláče, buchy, závin, šišky s mákem nebo lokše. Receptů je nespočet.
Tak co si s mákem připravíte?