Tak jako to u zvyků a tradic bývá, mají svoji symboliku. Jiné to není ani u velikonočního věnce. Kynuté těsto symbolizuje hojnost a kruhový tvar ochranu a vítězství nad zimou. Těsto je velmi podobné známějšímu mazanci.
Upečete si velikonoční věnec také? 🙂
Velikonoční věnec | Recept
- 4 dubna, 2019
- Vytisknout recept
Suroviny
- 500 g polohrubé mouky
- 250 ml vlažného mléka
- 120 g másla
- 1 kostka droždí
- 200 g moučkového cukru + lžíce do kvásku
- 2 žloutky z vajec z volného chovu
- hrst rozinek
- oloupané mandle (nasekané nebo na plátky)
- kůra z 1 citrónu
- špetka soli
Postup
- Step 1
- 1. Nejprve propláchnu rozinky vlažnou vodou a naliji na ně rum. Nechám odležet dokud na ně nepříjde čas, asi za půl hodiny. 🙂
- Step 2
- 2. Teď připravým kvásek: Kostku droždí rozdrobím do misky. Přídám lžíci cukru a promíchám v kašičku. Přiliji asi 50 ml mléka a nechám kynout půl hodiny.
- Step 3
- 3. Do velké mísy najili zbývající mléko, přidám polovinu rozpuštěného másla, oba žloutky a 1 vejce. Přidám také rozinky, špetku soli, kůru z citrónu, prosátou mouku a prosátý cukr.
- Step 4
- 4. Vypracuji tuhé těsto a nechám ho hodinu kynout pod čistou utěrkou na teplém místě, až těsto zdvojnásobí objem.
- Step 5
- 5. Vykynuté těsto vyválím na obdélník, potřu ho zbytkem rozpuštěného másla a složím natřikrát. Znovu rozválím a znovu složím natřikrát, abych z těsta odstanila bubliny.
- Step 6
- 6. Těsto rozdělím na pět dílů a vyválím z nich stejně dlouhé válečky.
- Step 7
- 7. Ze všech pěti válečků upletu cop a zatočím do tvaro věnce, spojím dohromady. Věnec dám na plech vyloženým pečícím papírem, potřu rozšlehaným vejcetem a posypu mandlemi.
- Step 8
- 8. Peču v předehřáté troubě na 200 °C zprudka asi 15 min. Potom teplotu snížím na 180 °C a zvolna dopékám asi 40 min. Pokud se povrh připéká, tak stejně jako u vánočky nebo mazance, přikryji věnec alobalem. Jestli už je těsto upečené poznám podle zapíchnutí špejle. Nemělo by těsto na špejli zůstat. V průběhu pečení podle potřeby potírám zbytkem vajíčka nebo bílků. Na závěr pečení osvěžuji věnec 🙂 trochou rumu s rozpuštěným máslem.
Přeji vám krásné Velikonoce!
Na závěr jednoduchá pravidla pro správný kvásek – kvasinky jsou totiž holky náročný! Ale nebojte, není to taková věda:
• Pracujte s potravinami pokojové teploty.
• S těstem pracujte v teplé místnosti, aby se kvasinky ve droždí mohly lépe rozmnožovat.
• Vysoké teploty kvasinkám naopak škodí, tak dejte pozor, aby nepřišly do styku s moc teplým mlékem, pokud jej ohříváte.
• Kvásek nesmí přijít do přímého styku se solí. Sůl vždy promíchejte s některou z ostatních surovin.
• Těsto řádně propracujte, jednak aby se ke kvasinkám dostal vzduch.
• Těsto vkládejte vždy do vyhřáté trouby, aby se nesrazilo.
Vypadá to úžasně, hned bych si kousek dala! Ale určitě si ho neupeču, Velikonoce neslavíme a pečení mě zrovna dvakrát nebaví…