Dušená roštěnka na houbách je nestárnoucí klasika. A nebojte, tento s recept není náročný na přípravu, jak se na první pohled může zdát. Roštěnku na houbách si můžete užít v sezóně lesních hub, tak i v zimě, pokud si houby zamrazíte nebo usušíte. Pokud nejste v hledání dobří nebo vás to nebaví, nevadí. 🙂 V obchodě seženete sušené lesní houby i čerstvé žampiony celoročně.
Recept | Dušená roštěnka na houbách
- 19 února, 2019
- 4 porce
- 1 hod
- Vytisknout recept
Suroviny
- 4 hovězí roštěnky (každá o váze 150 g)
- cca 50 g hladké mouky
- 4 lžíce tuku (olej nebo sádlo)
- 1 větší cibule
- 150 ml smetany
- 200 g hub (sušené předem namočím)
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Postup
- Step 1
- Roštěnky zbavím blán a okraje několikrát naříznu, aby se při opékání nekroutily. Lehce naklepu, osolím, opepřím a obalím v hladké mouce.
- Step 2
- V kastrolu (nebo v hlubší pánvi s pokličkou) rozpálím 2 lžíce oleje a maso na něm zprudka opeču.
- Step 3
- Roštěnku dám ke kraji kastrolu/pánve a přisypu nadrobno nakrájenou cibuli. Krátce ji osmahnu a poté podliji vodou nebo vývarem. Přikryji pokličkou a za občasného podlévání dusím doměkka.
- Step 4
- Mezi tím houby osmažím na zbylých 2 lžících tuku. Jakmile je maso měkké, vyndám ho a do šťávy přimíchám osmahnuté houby a 150 ml 33% smetany. Dochutím solí, pepřem, vložím roštěnky zpátky a ještě společně prohřeji.