Brokolice je jedním z kultivarů brukve zelné a obsahuje velkou řadu vitamínů, minerálů a vlákniny. Obsahuje také sloučeniny, díky kterým pomáhá snižovat riziko vzniku rakoviny. Uvařte z ní lahodnou brokolicovou polévku, brokolicový krém.
Recept | Brokolicový krém
- 28 dubna, 2019
- 4
- 30 min
- Vytisknout recept
Suroviny
- 500 g brokolice
- 2 brambory
- 2 lžíce másla
- 1 velká cibule
- 1,5 l zeleninového vývaru
- (nebo vody + 2 bobkové listy a 2 kuličky nového koření a 2 kuličky pepře)
- kelímek smetany
- 3 stroužky česneku
- pepř
- sůl
Postup
- Step 1
- Nejprve nakrájím cibuli a brokolici na růžičky, pokrájím i košťály.
- Step 2
- Na másle zpěním nakrájenou cibuli, zaliji vývarem nebo vodou (pokud vodou, tak doporučuji přidat 2 bobkové listy a 2 kuličky nového koření a 2 kuličky pepře).
- Step 3
- Přidám na kostičky nakrájené brambory a nechám vařit.
- Step 4
- Brokolici vařím do poloměkka. Zbytečně ji nerozvářím, ať neztrácí své prospěšné látky.
- Step 5
- Uvařenou brokolici přidám do hrnce k uvařeným bramborám, přidám smetanu a vše tyčovým mixérem rozmixuji (nezapomeňte vyndat bobkové listy a kuličky koření).
- Step 6
- Přidám prolisovaný česnek a podle chuti dochutím solí a pepřem.
Krémové polévky nevyhledávám, protože mi v nich vždy chybí něco na skus. Často je tedy nerozmixuji úplně a pár růžiček brokolice (v tomto případě) dávám stranou. Přidávám je až do promixované polévky.