Tenhle recept oceníte, až budete vymýšlet pohoštění pro návštěvu. A taky v případě, že potřebujete zpracovat rajčata a bylinky. 🙂 Česnekové bochánky jsou nejlepší právě vytažené z trouby, kdy se z nich line krásná vůně másla a bylinek.
Recept jsem upekla ve spolupráci s Bzeneckým octem, který je na jižní Moravě vyráběn přírodní cestou a podle tradiční receptury už 103 let. A jak asi tušíte, tenhle způsob se mi hodně líbí!
Recept | Česnekové bochánky
- 1 srpna, 2024
- Vytisknout recept
Suroviny
- Těsto:
- 500 g pšeničné světlé chlebové mouky
- 2 lžíce oleje
- 2 lžičky sušeného droždí
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru krupice
- 300 g sýru mozzarelly, goudy nebo cheddaru
- Česnekovo bylinkové máslo:
- 5 stroužků česneku
- 70 g másla
- 1 hrst bazalky a hladkolisté petržele
- 1 hrst tymiánu a rozmarýnu
- Rajčatový dip:
- 15 ks cherry rajčátek
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce oleje
- 2 lžíce rajského protlaku
- 2 lžičky cukru krupice
- 1 lžíce bílého vinného octa Bzenecký ocet
- Sušené chilli papričky podle chuti
Postup
- Step 1
- Olej promíchám s 300 ml vlažné vody, přidám cukr a sušené droždí. Přisypu mouku se solí. Těsto hnětu, zároveň i vytahuju, aby se do nej dostalo více vzduchu. Zpracovávám ho na lince s trochou mouky, aby se nepřichytávalo. Když je těsto hladké a pružné, vytvaruji ho do bochánku a dám do mísy vymazané troškou oleje. Přikryji utěrkou a nechám kynout 1 hod.
- Step 2
- Vykynuté těsto znovu prohnětu a vytvaruji z něj váleček. Z válečku okrajuji přibližně stejně velké kousky, které nejprve vytvaruji do kuličky, kterou na lehce pomoučené lince změním na placku. Plním ji kouskem sýru a pevně zabalím, znovu vytvaruji do kuličky. Kuličky skládám do formy lehce vymazané olejem. Nedávám je na těsno, protože ještě nakynou. Plnou formu přikryji úterku a nechám ještě 30 min kynout.
- Step 3
- V rendlíku rozpustím máslo, prolisovaný česnek, nasekané bylinky a natřu tím nakynuté bochánky. Část si nechám na potření, až budou hotové. Peču v předehřáté troubě na 220 stupňů dozlatova, asi 20 min.
- Step 4
- Bochánky se pečou. Mezi tím připravím dip. V rendlíku rozpálím olej, krátce otestuji prolisovaný česnek a přidám nakrájená rajčata, protlak a chilli papričky. Opeču je, přidám cukr, ocet a podliji trochou vody. Vařím, dokud omáčka nezhoustne.
- Step 5
- Bochánky už voní a zezlátly, je upečeno. 🙂 Vyndám je z trouby, potřu zbylým bylinkovým máslem a podávám s dipem.
Můj tip: Bochánky můžete plnit jako já sýrem, ale i šunkou, slaninou, na plátky nakrájeným česnekem, olivami nebo třeba bazalkovým pestem. Ingredience můžete namíchat. Důležité je těsto bochánků dobře vytvarovat, aby náplň držela. Jde to ale snadno. Těsto je krásně pružné.