Klasická dršťková polévka je z hovězích předžaludků, neboli drštěk. Tahle varianta je vegetariánská, a tak hovězí dršky nahradila houba hlíva ústřičná. Tahle dršťkovka je mi milejší, než ta klasická. A kterou máte raději vy?
Dršťkové polévka z hlívy ústřičné
- 21 ledna, 2020
- 4
- 45 min
- Vytisknout recept
Suroviny
- 3 lžíce másla
- 2 větší cibule
- 500 g hlívy ústřičné
- lístky ze 3 snítek tymiánu
- 3 lžičky sladké paprik
- 1 chilly paprička
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- zakysaná smetana k podávání
Postup
- Step 1
- V kastrolu rozehřeji máslo a na mírném ohni na něm osmažím cibuli. Vložím na malé kousky nakrájenou hlívu, tymián, a za občasného míchání opékám asi 10 min, dokud hlíva nepovolí.
- Step 2
- Přidám mletou papriku, nadrobno nakrájenou chilli papričku, promíchám a ještě minutu opékám. Zaliji vývarem a vařím asi 15 min.
- Step 3
- Mezitím z másla a mouky upražím světlou jíšku a nechám ji trochu vychladnout. Jíšku postupně vmíchávám do polévky a nechám ji pár minut povařit.
- Step 4
- Osolím, opepřím, polévku rozdělím do misek a ozdobím zakysanou smetanou a chilli papričkou pro otrlejší. 🙂