Dýně. Mají řadu oranžových tónů, různé velikosti i chutě. Všechny jsou ale královnami podzimu! 🙂 Můžete z ní připravit sladká i slaná jídla, polévky i hlavní chody. Jaký druh vybrat a co z dýně připravit?
Dýně Hokkaido je neoblíbenější druh dýně. Oblíbená je i proto, že s nemusí loupat. Stačí pouze vydlabat semínka. Dýňovou polévkou právě z dýně hokkaido každoročně zahajuji podzim. 🙂
Máslová dýně má jemnou chuť s máslovooříškovými tóny. Je skvělá hlavně do sladkých jídel, jako např. do koláčů s dýňovou náplní, cheesekake, jako základní ingredience do marmelád, čatní, omáček, polévek i krémů.
Sweet dumpling, neboli v překladu Sladký knedlík, je krásná dýně menší velikosti a ozdobného vzhledu. Skoro vypadá jedovatě, ale není tomu tak. 🙂 Je nasládlá, výborná do sladkých koláčů a dezertů. Parádu ale udělá i jako dekorace.
Špagetová dýně je velmi lahodná. Po tepelné úpravě se rozpadá na jednotlivá vlákna, připomínající špagety, proto její název. Vynikne v kombinaci s dlouhými těstovinami. Zkuste ji připravit tak, že ji přepulíte, vydlebete semínka, potřete kapkou olivového oleje, osolíte, opepřete a upečete v troubě. Upečenou dužinu pak jen vidličkou vyškrabejte a promíchejte třeba z bylinkovým pestem, přidejte k těstovinám. Připravit z ní můžete i bezlepkové zeleninové špagety.
Zpracování dýní je mnoho. Podívejte se do tohoto článku, jak se dýně zpracovávají ve světě.
Kterou dýni máte nejraději? A co z ní připravujete?