Dýňové šulánky z bramborového těsta jsou u nás už několik let hitem podzimu. Připravuji je s kuřetem na jablkách a sestavím tak ideální kombinaci z darů podzimu, kterou ráda pohostím rodinu i přátele. 🙂
Recept | Dýňové šulánky
- 5 listopadu, 2021
- 50 min
- Vytisknout recept
Suroviny
- 300 g dýně hokkaido
- 200 g brambor var.typ C
- 1 vejce
- 150 g hrubé mouky + podle potřeby
- sůl
Postup
- Step 1
- 1) S dostatečným předstihem uvařím brambory ve slupce a nechám je vychladnout.
- Step 2
- 2) Dýni omyji, vydlabu z ní semínka a nakrájím na menší podobně velké kousky. Dám péct do trouby na 180 stupňů dokud nezměkne.
- Step 3
- 3) Po upečení dýni rozmačkám vidličkou a nechám alespoň chvilku vychladnout. Vařené vychladlé brambory oloupu a nadrobno nastrouhám do mísy k vlažné dýni. Osolím, přidám vejce a mouku.
- Step 4
- 5) Rychle vypracuji těsto, aby se příliš nelepilo a neřídlo. Podle potřeby přidávám hrubou mouku. Z těsta vytvaruji váleček a z něho krájím cca 4 cm dílky, ze kterých vytvaruji šišky.
- Step 5
- 6) V hrnci nechám vařit osolenou vodu a když vře, přidám do ni šišky (postupně, ne všechny najednou, ať mají prostor) a promíchám, aby se nelepily. Když jsou hotové, vyplavou na povrch. Pak je sbírám sítkem. Trvá to jen pár minut, tak neodbíhejte. ☺
- Step 6
- Tip: Dříve, než začnete vařit více šišek, zkuste jednu na zkoušku. Nerozvařila se, je to v pořádku. Pokud se šiška rozvařila, přidejte do těsta další mouku.