Jahody patří mezi první ovoce, které v České republice zraje. Kdo by se netěšil na šťavnaté sladké, voňavé, osvěžující a krásné jahody. Vynikající jsou jak čerstvé, tak v dezertech se šlehačkou, zmrzlinou, v kombinaci s rebarborou, v džemech, v ovocných knedlících,… Jahody mají mnoho využití. Osobně nejvíc miluji jahody čerstvé, v ovocných knedlících a v marmeládě.
Víte, že jahody mají málo kalorií? Navíc posilují imunitní systém díky vysokému obsahu vitaminu C. Obsahují také vysoké množství provitaminu A (beta-karten), kyselinu listovou, vlákninu, draslík, železo a mangan, který podporuje krvetvorbu, prospívá kostem, kůži a vlasům.
Jahody pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi a vysoký krevní tlak, tlumí nervozitu a únavu. Jahody jsou vhodným prostředkem v prevenci aterosklerózy. Z veškerého ovoce jsou právě jahody nejvíce antioxidační, působí protizánětlivě, antibakteriálně, pomáhají při trávení a váží škodlivé látky ve střevech.
Rada na závěr: Omývejte jahod i se stopkou, jinak do sebe nasají vodu a užijte si jich v sezóně co to jde!
Jahody miluju a to v jakékoliv podobě a provedení! 🙂 Letos už jsem stihla tvarohové knedlíky, bublaninu a jahodovo-rebarborový crumble a všechno to bylo vynikající. Jsem prostě milovník jahod… 🙂
Lucka http://www.sleepy-cat.com