Jarní bylinková polévka byla pro naše předky od pradávna zdrojem zdraví a živin. Jakmile se v trávě na jaře zazelenaly první bylinky, připravovala se jarní bylinková polévka. Není se čemu divit. Je zdravá, rychlá, velmi levná a skvěle chutná.
Bylinkovou polévku jsem připravila ve spolupráci s českou rodinnou firmou Lussk, která na Slovácku vyrábí kvalitní fermentované koření. Vřele doporučuji podívat se na jejich stránky www.lussk.cz a udělat si zásoby klasického voňavého koření, bylinkových solí, ale i zajímavostí, jako jsou třeba kořenící směsi Jarní bylinky (obsahující i sušenou kopřivu, medvědí česnek) nebo Špekové koření (obsahuje sušenou cibuli a slaninu), které jsou výborné na maso, do omáček i polévek. Dobře ochutit jídlo je základ úspěchu. 🙂
Do 14. 4. 2022 máte 10% slevu na nákup s kódem Lussk1
Recept | Jarní bylinková polévka
- 31 března, 2022
- 4
- 30 min
- Vytisknout recept
Suroviny
- 1 větší miska čerstvě nasbíraných bylinek
- (list pampelišky, kopřivy, bršlice, popence, řepříčku atd.)
- 1 větší cibule
- 3 lžíce másla
- 3-4 vejce
- 2 vrchovaté lžíce hladké mouky
- 1 l vody
- 3 stroužky česneku
- Bylinková sůl a kořenící směs Jarní bylinky od Lussk (dle chuti)
- Můj tip: Pro zahuštění polévky přidávám místo mouky na malé kousky 1/4 vařeného květáku
Postup
- Step 1
- Cibuli nakrájím na malé kousky a nechám ji zesklovatět na másle.
- Step 2
- Nakrájím omyté bylinky ze zahrady na malé kousky a přidám je k cibuli. Promíchám a až zavadnou, je na čase připravit zahuštění. To můžete udělat klasicky jíškou tak, že cca 2 lžíce hladké mouky nasypete na cibulku s máslem a mícháte, aby se ingredience spojily a zezlátly. Nebo tento krok vynechte, jako já. 🙂
- Step 3
- Přiliji 1 l vody a cca 1/4 většího květáku odděleného na malé růžičky, osolím bylinkovou solí a kořenící solí Jarní bylinky od Lussk a vařím asi 10 min, dokud je květák měkký.
- Step 4
- Tyčovým mixérem polévku promixuji a tím se zahustí.
- Step 5
- V misce rozkvedlám vajíčka a naliji je do polévky, kterou přitom míchám. Dochutím podle potřeby bylinkovou solí a kořenící Jarní bylinky a 3 prolisovanými stroužky česneku. Česnek přidávám vždy do hotové polévky bez vaření, aby byly co nejvíc zachovány jeho prospěšné látky. A je to! 🙂
Tip: Polévku ozdobte jedlými květy sedmikrásek, pampeliček, fialkami nebo popence. Já přidala i nakrájený medvědí česnek, který v březnu a dubnu roste ve volné přírodě a je plný zdraví prospěšných látek.
[…] Zelený čtvrtek se podle tradice jedlo něco zeleného, ať už špenát, špenátová polévka, jarní bylinková polévka, česnečka rovněž s mladými bylinkami, hrách, zelí, bylinková nádivka. Pekly se sladké […]