Jidáše jsou velikonoční pečivo z kynutého těsta různých tvarů. Různé tvary jidášů mají připomínat provazy, na kterých se oběsil Jidáš, jeden z dvanácti apoštolů, který Ježíše zradil.
Věděli jste, že v podanských dobách byly jidáše obřadní pečivo, které symbolizovalo hojnost a plodnost?
Jidáše se jedly na Zelený čtvrtek před východem slunce. Potíraly se medem, aby byly prospěšné zdraví a měly chránit před hadím ušknutím a bodnutím sršní, vos a včel. Nesměl být ale kupovaný, aby ochranná moc fungovala. Podle lidových tradic mohou mít také tvar různých zvířátek a přivolat tak jaro.
Recept | Jidáše
- 25 března, 2021
- 12
- 2 hod
- Vytisknout recept
Suroviny
- 500 g prosáté polohrubé mouky
- 100 g prosátého moučkového cukru
- 100 g másla
- 200 ml smetany (používám více než 30%)
- 3 žloutky vajec od slepic z volného chovu
- (1 vejce na potření, nebo můžete použít zbylé bílky)
- kostka čerstvého droždí
- citronové kůra z 1 citronu
- špetka soli
- Na pomazání upečených jidášů:
- med a máslo podle chuti a počtu lidí
Postup
- Step 1
- Nejprve příjde na řadu kvásek. Do misky nadrobím droždí, přidám lžíci moučkového cukru a vytvořím kašičku. Přidám 3 lžíce polohrubé mouky, promíchám a přiliji smetanu pokojové teploty. Uvařím vodu, kterou naliji do hrnce a dám ho na dno vypnuté trouby. Na mřížku dám misku s kváskem a nechám 15 min dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Step 2
- Na vál proseji mouku, cukr, nakrájím máslo pokojové teploty, přidám špetku soli. Vytvořím důlek do kterého dám žloutky a kvásek. Rukama pořádně prohnětu až vznikne tuhé těsto. Toto těsto má dobrou konzistenci, je lepkavé, ale z prstů jde dobře sundat a nemusím ani přidávat tolik mouky na vál.
- Step 3
- Vypracované lesklé těsto dám do velké mísy, připryji utěrkou a dám na teplé místo kynout 1 hod.
- Step 4
- Vykynuté těsto ještě prohnětu a rozdělím na 12 dílů (12 dílů má připomínat 12 apoštolů:) ). Z dílků vyválím dlouhý váleček a zamotávám do typyckých tvarů viz fotky.
- Step 5
- Na plech s pečícím papírem dám jidáše a potřu je rozšlehaným vajíčkem nebo zbylím bílkem. Peču na 170 °C asi 25 min, dokud nejsou na povrchu zlatavé. V průběhu příp. potírám znovu, pokud je potřeba.
- Step 6
- Před tím, než se do jidáše zakousneme, potřeme jej rozehřátým máslíčkem a medem. 🙂 Těsto samo o sobě není moc sladké.
Přeji vám krásné Velikonoce!