Každý karlovarský knedlík nemusí být nutně z Karlových Varů. Připravit si ho můžete klidně kdekoliv. 🙂 Ač se může zdát, že knedlíky jsou tzv. vyšší dívčí, není to tak. Příprava zabere cca 20 min a vaření 45 min. Zkuste tenhle recept a pochutnejte si na výborných karlovarských knedlících. S jakou omáčkou je máte nejraději?
Karlovarské knedlíky | Recept
příprava 20 min | vaření 45 min | 2 šišky
- 28 března, 2020
- 65 min
- Vytisknout recept
Suroviny
- 110 g másla
- sůl
- 6 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
- 500 ml mléka
- 550 g hrubé mouky
- 4 housky na kostičky
- 2 špetky muškátového oříšku
- 2 lžíce nakrájené petrželky
Postup
- Step 1
- Do pěny utřu lžičku soli a 70 g másla. Postupně jeden po druhém vetřu 6 žloutků a po lžicích přiliji mléko a zapracuji hrubou moukou, přidám nakrájenou petrželku.
- Step 2
- Na 20 g másla lehce opěču na kostičky nakrájené housky. Ze 6 bílků vyšlenám pevný sníh. Následně housky a sníh vmíchám do těsta.
- Step 3
- Dvě čisté utěrky potřu 20 g másla a rozdělím na ně těsto. Na obou stranách zavážu nadvakrát asi na palec od sebe. Vložím do osolené vroucí vody.
- Step 4
- Vařím 15 min, pak odstraním provázky blíže k těstu a ještě 30 min dovařím. Uvařený knedlík vyjmu z ubrousku a hned nakrájím nití.
Mam prosbu, cim muzu nahradit Polohrubou mouku, v buchtach, kolacich nebo v knedliku.
Ve svycarsku mame jenom mouku hladkou.
A v dohledne dobe, to je pro nas Svycari asi 1 rok , nemam motnost jet pro ni do ceska ani do rakoska. Napriklad Velikonocni beranek z hladke mouky vubec nefungoval. Trena testa jsou naprosta katastropha
Diky
uska.jakl@gmail.com
Polohrubá mouka se nahrazuje smícháním hladké a hrubé mouky. Pokud je k dostání pouze hladká, tak to boužel nevím. Zkoušela jste péct ze špaldové mouky, ovesné, ječné a dalších? Osobně s tím nemám zkušenost, ale v současné době jsou populární kvůli jejich výživové hodnotě. Třeba narazíte na nějakou, která je hruběji mletá. Dejte vědět, jestli jste našla řešení. Zdravím do Švýcarska. 🙂 Jana❤
Zkoušela jste už doppelgriffiges Mehl? Nevím jak ve Švýcarech, ale u nás v jižním Německu je v Edeka, Rewe a Hieber normálně ke koupi, je to skoro ekvivalent hrubé mouky. Já to potom podle potřeby míchám s normální jemnou, to podle toho co z toho chci dělat.
Zdravím přes řeku do Švajcu 😊
Rea