Už od středověku známe koblihy jako jediné sladké pečivo, které se smaží. Typická náplň do koblih byla vždy meruňková marmeláda, ale plnily se i povidly nebo mletým mákem. Koblihy se připravovaly hlavně o masopustu. Říká se, že svoji barvou a tvarem připomínaly našim předkům slunce, která v únorových dnech chybělo.
Recept | Koblihy
- 13 února, 2022
- 20 koblih
- 1 hod 30 min
- Vytisknout recept
Suroviny
- 30 g droždí
- 500 g hladké nebo polohrubé mouky + trocha na poprášení
- 40 g krupicového cukru
- 250 ml vlažného mléka
- 40 g másla
- 4 žloutky
- 3 lžíce rumu
- špetka soli
- asi 200 g zavařeniny na plnění, nejlépe domácí
- 250 ml oleje na smažení
- moučkový cukr (s vanilkou) na poprášení
Postup
- Step 1
- Droždí rozdrobím do hrnečku, přidám lžíci mouky a cukru, zaliji trochou vlažného mléka, rozmíchám a nechám na teplém místě vzejít kvásek. Trvá to asi čtvrt hodiny.
- Step 2
- Mezitím v míse utřu do pěny máslo se zbylým cukrem a postupně, jeden po druhém, vtírám žloutky. Do žluté pěny vliju vykypělé droždí, rum, přidám sůl, zbylou mouku a mléko. V robotu nebo ručně důkladně a trpělivě vypracuju hladké a vláčné těsto, na kterém se dělají puchýřky. Těsto v míse posypu moukou, přikryju utěrkou a nechám v teple kynout necelou hodinu.
- Step 3
- Pomoučím si vál a vyválím na něm z těsta asi centimetr silnou placku. Na polovině placky naznačím skleničkou s ostrou hranou tvar koblihy, doprostřed každého kolečka dám lžičkou trochu zavařeniny. Z druhé poloviny placky kolečka vykrojím a je přiložím na naznačená kolečka se zavařeninou. Teprve teď obě kolečka najednou skleničkou vykrojím. Okraje jsou hladké a pevně spojené. Koblihy dám na utěrku, lehce popráším moukou, přikryju další teplou utěrkou a nechám tak čtvrt hodiny kynout. Zbylé těsto po vykrajování znovu rozválím a opakuju postup. Z posledního zbytku vyválím po dvou válečcích, spletu do pletánku a smažím bez náplně.
- Step 4
- V menším a hlubším kastrolu rozehřeju olej, hodím do něj drobek těsta, a jestli zasyčí, je dostatečně zahřátý. Do rozpáleného tuku koblihy vkládám opatrně, na chvilinku je přikryju poklicí, pak odkryju a otočím je. Snažím se udržet stále stejnou teplotu tuku a za 5 minut by koblihy měly být zlatavé. Pokládám je na papírové utěrky, aby se zbavily přebytečného tuku. Nakonec je na míse pocukruju.
- Step 5
- …a teď si vychutnejte zlatavé koblížky! 🙂