Asi se shodneme, že vaječný koňak patří k Vánocům. Taky ho budete letos připravovat? Ať už budete připravovat domácí vaječný koňak nebo ne, co by ale určitě stálo za vyzkoušení, jsou koňakovky. Netradiční vánoční cukroví z vaječného koňaku. Ten je obsažený jak v těstě, tak krému.
Recept vznikl ve spolupráci se značkou Fino, výrobcem potřeb do domácnosti, od pečících papírů přes úklidové pomůcky, až po rozložitelné odpadkové pytle.
Recept | Koňakovky
Cca 70 ks | 40 min příprava | 120 min odležení a chladnutí
- 30 listopadu, 2022
- 70 ks
- 160 min
- Vytisknout recept
Suroviny
- Těsto:
- 120 g másla
- 70 ml vaječného koňaku
- 200 g cukru krupice
- 1 vejce
- 400 g hladké mouky
- 1 zarovnaná lžička jedlé sody
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- Krém:
- 250 g másla pokojové teploty
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 vaječný žloutek
- 0,5 hrnku vaječného koňaku
Postup
- Step 1
- Ve větší misce utřu máslo s cukrem a vaječným koňakem, přimíchám vejce a důkladně promíchám.
- Step 2
- V druhé misce smíchám všechny sypké ingredience, postupně je přidávám k tekutým a zpracovávám ve vláčné těsto.
- Step 3
- Těsto dám do potravinářské fólie Fino a nechám ho hodinu v lednici odpočívat.
- Step 4
- Z těsta tvaruji kuličky asi 2 cm velké (pečením nabydou). Kuličky trochu splácnu a doprostřed udělám prstem dílek.
- Step 5
- Plech vyložím pečicím papírem Fino a kuličky na něj rovnoměrně vyskládám přibližně s 3 cm rozestupy.
- Step 6
- Peču v předehřáté troubě 7-8 min. Těsto vypadá, že by ještě chtělo v troubě zůstat, ale mimo troubu na horkém plechu dojde a bude vláčné, nebojte. 🙂 Těsto nechám vychladnout a mezi tím připravím krém.
- Step 7
- Změklé máslo nakrájím na kostičky, utřu s moučkovým cukrem, žloutkem a nakonec vmíchám vaječný koňak. V lednici nechám cca 20 min ztuhnout, ale ne moc, aby bylo možné s krémem dál pracovat.
- Step 8
- Krém naplním do cukrářského sáčku a zdobím jím vychladlé těsto koňakovek.
- Step 9
- Tip: Koňakovky můžete na závěr ozdobit jedlými dekoracemi, např. jako vidíte na fotkách.