Kolik z vás ví, jak chutná králičí maso? Možná ti, kteří žijí na vsi nebo tam za někým jezdí. Tohle jídlo mi připomíná moji rodinu, protože jsem na vesnici vyrůstala a králíka jsme od babičky dostávali. Králičí maso je výborné, zdravé a dietní. Nejlépe chutná od králíků chovaných ve vesnických králikárnách a krmených čerstvým senem a trávou. Poptejte se na blízké vesnici nebo vyhledejte farmáře. Králík na česneku za ochutnání určitě stojí!
Recept | Králík na česneku
- 19 března, 2017
- Vytisknout recept
Suroviny
- 1 králík
- 100 g uzeného boku
- 7 stroužků česneku
- 4 lžíce másla
- čerstvě mletý pepř
- 1 cibule
- 200 ml bílého vína/vody
- sůl
Postup
- Step 1
- Králíka rozporcuji, osolím a opepřím ze všech stran. Vložím ho do zapékacího pekáčku a posypu na plátky nakrájeným česnekem (česnek můžete vložit celý i prolisovaný). Na králíka ještě položím kousky másla a podliji 2 dcl vody (nebo vína). Oloupanou cibuli vložím celou ke králíkovi do pekáčku, aby vytáhla nežádoucí pachy (po upečení ji vyhodím). Peču na 180 °C asi 30 min.
- Step 2
- Okouknu, jak si králík vede. Případně podliji další vodou/vínem a následně vzniklou šťávou průběžně polévám maso. Ještě tak 30 min pod pokličkou a následně dalších 30 min bez pokličky dozlatova, aby se maso krásně rozpadalo. Teplotu můžete snížit na 160 °C a péci i déle. Záleží na vás a na vaší troubě, jak peče.
- Step 3
- Usedněte společně ke stolu a užijte si tohle českou venkovskou klasiku! Dobrou chuť! 🙂