Jemná smetanová květáková polévka. Rychlý a snadný recept, který bude o to víc neobyčejný, když polévku na talíři posypete chlebovými krutonky, rozmarýnem a sýrem s modrou plísní.
Květáková polévka | Recept
20 min příprava a 20 min vaření
- 3 ledna, 2020
- 4
- 40 min
- Vytisknout recept
Suroviny
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 2 stružky česneku
- 1,5 lžíce rozmarýnových lístků
- 1 květák
- 500 ml mléka
- 500 – 600 ml kuřecího vývaru
- 200 g asi den starého chleba
- 80 ml smetany
- pepř
- sůl
- 100 g sýru s modrou plísní
Postup
- Step 1
- Polovinu oleje rozpálím v hrnci, přidám nakrájenou cibuli a 5 min opékám. Vmíchám nakrájené 2 stroužky česneku a nechám minutu opékat. Poté přidám na růžice rozebraný květák bez košťálu. Krátce opeču a přidám mléko a vývar. Přivedu k varu a nechám 20 min probublávat.
- Step 2
- Mezitím smíchám na kostičky nakrájený chleba se zbytkem oleje a rozmarýnem na plech. Při 200 C peču 10 min (hlídejte, ať ho nespálíte).
- Step 3
- Polévku rozmixuji tyčovým mixérem dohladka. Přidám do ni smetanu, dochutím solí a pepřem. A je to! Na talíř podávám s krutonky, sýrem a pokapané olejem.