Májíčkový salát byl pro naše předky dlouho očekávaná pochoutka, plná zdraví prospěšných látek. Hned jak se na jaře zazelenaly první zelené lístky bylinek, žluté květy smetánky lékařské (pampelišky) nebo sedmikrásky, violky, popenec a mnoho dalších jedlých bylin, hospodyně je už sbíraly do chutného salátu.
Májíčkový salát se nejčastěji připravoval v dubnu nebo květnu – v máji, odtud název „májíčkový“. Ale na mladých lístcích bylinek a jedlých květů si můžete pochutnávat celoročně. Určitě se nebojte pochutnat si na trávníků. 🙂 Dobře rozpoznat bylinky je však základ. Budete pak mít zdravý salát, téměř zadarmo a udržitelně – bez dovozu, postřiků, spotřeby elektrické energie a zalévání. 🙂
Májíčkový salát jsem připravila a ve spolupráci s Bzeneckým octem, který je na jižní Moravě vyráběn přírodní cestou a podle tradiční receptury už 101 let.
Recept | Májíčkový salát
- 20 dubna, 2022
- 4
- Vytisknout recept
Suroviny
- 6 hrstí mladých pampeliškových listů, květů pampelišek a sedmikrásek, popence, listu řebříčku
- 2 lžíce balzamikového octa Bzenecký ocet ACETO BALSAMICO DI MODENA IGP
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička medu
- 1/2 menší cibule
- špetka soli
Postup
- Step 1
- Do misky nasbírám malé lístky bylinek a květů, omyji je a natrhám na menší kousky.
- Step 2
- Cibuli nakrájím majemno a přidám ji k bylinkám.
- Step 3
- V malé misce smíchám tekuté ingredience (olej, ocet, med) osolím a přiliji k bylinkám a cibuli.
- Step 4
- Můj povelikonoční tip: přidejte na měsíčky nakrájená vařená vejce.
Májíčkový salát se výborně hodí k prvním jarním grilovačkám. Výborný bude ke grilovanému masu, ale i jen tak s pečivem. Hořkou chuť pampeliškových listů chutně doplní sladkost medu i výrazná chuť balzamikového octa ACETO BALSAMICO DI MODENA IGP nebo jeho krémová podoba.