Maliny rostou planě v přírodě i na zahrádce. Existuje dokonce 200 druhů v různých odstínech a velikostech. Nejznámější maliny mají tmavě růžovou barvu a velké jsou asi jako nehet. Zralé maliny jsou sladké a výborné nejen na chuť, ale i pro zdraví.
Maliny jsou plné antioxidantů, vitamínu C a provitaminu B. Obsahují železo, vápník, fosfor, draslík, měď, síru, hořčík, rutin,…
- Maliny zvyšují obranyschopnost organismu proti infekcím a nachlazení,
- pomáhají lépe zvládat infekce horních cest dýchacích,
- snižují hladinu cholesterolu v krvi,
- chrání před srdečními chorobami,
- posilují cévní systém,
- pomáhají při očních potížích a poruchách vidění,
- jsou močopudné,
- jsou doporučeny při revmatismu, některých ledvinových a jaterních chorobách,
- zlepšují peristaltiku střev, trávení a chuť k jídlu,
- prospívají krásné pokožce, vlasům a nehtům.