Mrkvance neboli mrkvánky prý poprvé upekli v Polné, kde je dodnes pečou na pouť o druhé zářijové neděli. Mrkvancová pouť, jak je dodnes označována, bývala zasvěcena patronu města sv. Liguriáši. V době jejího trvání byla průčelí domu vyzdobena svazky mrkve.
Mrkvance jsou ale tak dobré, že se recept rychle rozšířil po celé hornaté Vysočině. Mrkvánky se tak začaly se péct nejen o poutích, ale i v neděli nebo všední dny.
Na Vysočině se nebojí sladké mrkvance zausnout ještě teplé a třeba k bramboračce.
Recept | Mrkvance
- 10 ledna, 2022
- 20
- 2 hod 15 min
- Vytisknout recept
Suroviny
- 300 g polohrubé mouky
- 200 g hladké mouky
- 200 ml mléka
- 100 g cukru krupice
- 100 g másla + na vymazání plechu a potření mrkvanců
- 42 g kvasnic (1 kostka)
- 2 žloutky
- 2 bílky (na potření před pečením)
- špetka soli
- Na náplň:
- 500 g mrkve
- 50 g másla
- 100 g krupicového cukru
- 1 sáček nebo 1 lžička domácího vanilkového cukru
- 3 lžíce rumu mletý mák podle chuti (nemusí být)
- 20 semen fenyklu
Postup
- Step 1
- Nejprve do mísy v kuchyňském robotu proseji naváženou mouku (aby se provzdušnila. A zároveň z odvážených ingrediencí zvlášť připravím kvásek: 2 lžíce mouky, 2 lžíce vlažného mléka (aby v něm bylo možné udržet prst!), 2 lžíce cukru. Zamíchám a nechám ho na teplém místě vzejít. Trvá to tak 15 min.
- Step 2
- Všechny ostatní ingredience na těsto přidám do mísy v robotu a až vzejde kvásek, přidám ho taky. Robot zapnu a nechám ho dělat jeho práci. Těsto krásně spojí za 5 min. 🙂
- Step 3
- Mísu přikryji čistou utěrkou a nechám v ní těsto kynout na teplém místě, aby zdvojnásobilo svůj objem. Trvá to cca 1 hod.
- Step 4
- Mezitím si připravím náplň. Robot mi pomůže nastrouhat mrkev, kterou následně asi 10 min podusím s ostatními ingrediencemi a nechám vychladnout.
- Step 5
- Vykynuté těsto odkrajuji lžící na přibližně stejně velké kusy. Na válu z nich vytvaruji placky. Těsto je krásně vláčné, tak není potřeba váleček, ani vál moc pomoučovat. Do středu placičky dávám lžičkou vychladnou náplň, zabalím a v dlani ještě zakulatím.
- Step 6
- Kulaťoulinké mrkvance dávám na máslem vymazaný plech s většími rozestupy, aby se nespekly. Potřu je bílkem, který mi zbyl a nechám ještě 15 min na plechu dokynout.
- Step 7
- Následně peču na 180 stupňů asi 20 min, dokud nezezlátnou. Ještě horké mrkvance potřu máslem a posypu moučkovým cukrem.