V létě se na kdejaké zahrádce červenají rajčátka. I já 2. rokem zahradničím a právě rajčata jsou moje oblíbená zelenina, kterou ráda pěstují a ještě raději jím. Není totiž na voňavá rajčátka ze zahrady, v našem případě i v bio kvalitě. Když jich máme tolik, když je jíme syrové, vařené, pečené, grilované a rozdáváme je, pár sklenic i naložím. Hodí se to na dobu, kdy bude těch čerstvých nedostatek. Pojďte si je se mnou naložit. 🙂
Rajčátka jsem naložila je spolupráci s Bzeneckým octem, který je na jižní Moravě vyráběn přírodní cestou a podle tradiční receptury už 102 let. A jak asi tušíte, tenhle způsob se mi hodně líbí!
Recept | Nakládaná rajčátka
- 15 srpna, 2023
- Vytisknout recept
Suroviny
- 500-750g třešňových rajčátek
- Několik snítek čerstvého kopru
- Na nálev:
- 375 ml jablečného Bzeneckého octa
- 375 ml kojenecké nebo převařené a vychladlé vody
- 2 lžíce mořské soli
- 2 lžíce krupicového cukru
- 6 stroužků česneku
- Špetka mletého koriandru
- 2 kuličky jalovce
- 5 kuliček černého pepře
Postup
- Step 1
- V malém rendlíku svařím přísady na nálev. Jakmile se začne vařit, vařím ještě 3-5 min, potom odstavím, nechám zchladnout na pokojovou teplotu. TIP: Pokud chcete, aby rajčátka nevydržela týdny, ale měsíce, nenechávejte vodu zchladnout, ale hned pokračujte na další krok.
- Step 2
- Rajčátka zbavím stopek, omyji a osuším. Do každého udělám 2-3 dírky párátkem, aby do nich mohl pronikat nálev.
- Step 3
- Rajčátka vyskládám do sterilizované láhve a zaliji nálevem, aby všechno bylo ponořené. Do každé sklenice přidám snítky kopru, uzavřu sterilizovanými víčky a uložím do lednice. K jídlu budou rajčátka připravená za 24 hod a vydrží v chladu několik týdnů. TIP: V případě, že zaléváte rajčátka vroucím nálevem, otočte sklenici na víčko a nechte tak vychladnout. Po vychladnutí uložte do chladu a šera, např. ve spíži nebo ve sklepě, kde vydrží několik měsíců.
Sledujte mě na sociálních sítích Instagramu, Youtube a Facebooku pro každodenní inspiraci.