Víno se sýry ladí. To je známá věc. Ale ne všechna vína ladí ke všem sýrům. Pojďme si uvést pár tipů, jaký druh vína párovat se sýry s bílou plísní. Tentokrát jsem si vybrala některé druhy sýrů s bílou plísní na povrchu od české značky Král Sýrů.
Pokud si chcete dát k vínu sýr (nebo k sýru víno 🙂 ), berte v potaz intenzitu a chuť vína a sýru. Pro skvělý zážitek chutí vybírejte víno a sýr podobné intenzity a přihlédněte také k jejich stáří. Sýr a víno se vyvíjí a zraje, a tak se v každém stádiu hodí jiné párování.
Jak poznáte vyzrálost sýru?
Podívejte se na datum spotřeby. Pokud je více než 20 dní do data spotřeby, jedná se o sýr svěží s pevnější texturou, 10 – 20 dní do data spotřeby je ideální vyzrálost a méně než 10 dní do data spotřeby je sýr vyzrálejší a aromatičtější.
Není jednoduché dokonale spárovat konkrétní láhev vína se sýry. Můžete se držet osvědčených rad a přitom hledat to, co vám přinese ten pravý zážitek. Vždy totiž záleží hlavně na vašich chutích a chutích těch, kteří vám dělají společnost. 🙂
Sýry s ušlechtilou plísní na povrchu můžete zkombinovat např. s červenými víny jako je André, Merlot, Modrý Portugal, Frankovka nebo Zweigeltrebe. K jemnějším sýrům se hodí i Chardonnay na sudu barrique.
Obecně platí, že k vyzrálým smetanovým sýrům se hodí červená vína s vyššími taniny (složka chuti v červeném víně, která vytváří svíravou chuť). Naopak měkké a lehké sýry se hodí spíše k lehčím ovocným červeným vínům s nízkými taniny, např. ke Svatomartinským. K mladým měkkým sýrům se hodí také lehká a svěží bílá vína typu Veltlínské Zelené, Ryzlink Rýnský, Sauvignon Blanc a suchá růžová vína s lehkou ovocnou chutí.