Perník je oblíbená cukrovinka, kterou známe pod různými druhy. Není tedy perník jako perník. V tomto článku uvádím recept na podobu perníku jako zákusku. I tento druh perníku je s českou kuchyní pevně spojen. Odvinul se od vykrajovaných, mnohem dříve spíše vytlačovaných, tvrdších perníků, které dnes pečeme na Vánoce. Nemusíte být tedy smutní z toho, že Vánoce jsou za dlouho a na voňavé kořeněné perníčky není čas. Upečte si perník z litého těsta.
Recept | Perník
- 24 ledna, 2016
- 1 plech
- 40 min
- Vytisknout recept
Suroviny
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru moučka
- 1 balíček kypřícího prášku do pečiva
- 2 lžičky perníkového koření
- 3 lžičky kakaa
- 2 vejce
- 1 hrnek mléka
- 10 lžic oleje
Postup
- Step 1
- Všechny ingredience dám do misky a asi 3 min vyšlehám šlehačem. Do máslem vymazaného plechu, vysypané hrubou moukou (nebo dětskou krupičkou, kokosem) naliji těsto a peču 35 min na 180 C.
- Step 2
- Upečený perník můžete posypat cukrem, polít čokoládou nebo nechat suchý. Někdo si na perník rád maže marmeládu nebo ji rovnou přidává do těsta. V těstě můžete zapéct i rozinky nebo ořechy. Způsobů pečení perníku je mnoho.
- Step 3
- Perník můžete polít hořkou čokoládou. Tu nejprve rozpusťte s trochu másla
Zbožňuju tenhle perník 🙂 jsem schopna spořádat i celý plech. A s těma ořechama to vůbec není špatný nápad. Budu to muset vyzkoušet
Taky ho zbožňuju 🙂 Tak jednoduchý a snad se nikdy neomrzí… Vyzkoušejte ho s ořechy a dejte vědět, jestli chutnal 😉
Dobry den,nechybí vam tam hrnek mléka?Zkoušela jsem a mela jsem s toho drobenku a ne tekute těsto..
Dobrý den,
máte pravdu, chybí! Omlouvám se a děkuji za upozornění. Přidala jste intuitivně hrnek mléka? 🙂
Recept jsem doplnila.
Hezký den,
Jana
recept na prd vůbec nevyběhl a zdrcnul se dělala jsem to přesně podle receptu ale vůbec není tak jak na obrázku
Dobrý den, Markét, to mě mrzí. 🙁 Recept jsem znovu prošla, jestli v něm není někde chyba, ale opravdu je to ten, který já i mamka celá léta pečeme.
Dobrý den dobry recept jen nerozumím kolik toho mlika v receptu hrnek 1x tak potom nerozumím recenzim nevadí uložila jsem si rychlá příprava příště zkusím polovinu hrnku oleje 😉
Dobrý deň, recept ma zaujal, len objem hrnčeka chýba. Používate 2,5 dcl akebo 2 dcl? Ďakujem za odpoveď.
Dobrý den, ve výsledku je to jedno. Někdy použiji menší cca 200 ml, někdy větší. 🙂 Pokud použijete větší plech, klidně odměřujte podle většího hrnečku. Poprvé je dobré pečení hlídat (otestovat špejlí, jestli už je perník hotový. Jednak kvůli množství, tak i troubě. Tenhle recept je ale nenaročný a určitě se Vám povede. 🙂 Jana