Slyšeli jste už někdy o pučálce nebo pálenci? V současné době tohle postní jídlo z naklíčeného hrachu není běžně známo, zato v době našich prababiček ho znali snad všichni. Pučálka byla tradičně připravovaná v období Velikonoc. Někde na 6. postní neděli (Květnou neděli) před Velikonoci, jinde na 5. postní neděli – Smrtnou, nebo až na Škaredou středu.
Recept | Pučálka
- 17 března, 2021
- Vytisknout recept
Suroviny
- Zelený nebo žlutý hrách
- Máslo
- Čerstvě mletý pepř
- Sůl
- Připravit můžete i sladkou verzi např. s medem a rozinkami
Postup
- Step 1
- Hrách propláchněte a nechte ho ponořený ve vodě (asi 3 cm nad hrachem). Nechte v pokojové teplotě a po 24 hod vodu vyměňte. Takto opakujte, dokud hrách nenaklíčí (trvá to dle stáří hrachu, 2-3 dny).
- Step 2
- Na rozpuštěném másle opečte naklíčený hrách asi 3-5 min, lehce promíchejte, osolte, opepřete a je to! 🙂
- Step 3
- V případě sladké verze můžete místo soli a pepře přidat např. hrozinky a osladit medem.
Použít můžete zelený i žlutý hrách, který je lépe stravitelný pro ty, kteří na luštěniny nejsou tolik zvyklí.
Pučálka se připravovala na sladko i na slano. Podávala se s vidličkou, a pokud si nápadník neřekl o lžíci, nebyl pokládán za dobrého ženicha. 🙂
Pučálka prodávala také na ulicích, kde ji u malých kamínek prodávaly babky pučálnice, podobně jako pečené kaštany.
Pučala má milá pučálku,
nesla ji milému na šálku:
„Od lesa k lesu
pučálku nesu,
pu – pu – pu – pu – pu – pu – pučálku,
nesu ji milému na šálku.“
Karel Jaromír Erben, Prostonárodní české písně a říkadla