Červená řepa je ideální zeleninou do chladných dnů. Zapomeňte na školní jídelnu. Byla by škoda nedat ji ještě šanci. Výborná je vařená v kombinaci s ořechy, sýrem s modrou plísní, jako sladké řepánky, ale také jako hlavní surovina v polévce, kde ji zakysaná smetana krásné zjemní a balzamikový ocet vytáhne chuť.
Řepovou polévku jsem uvařila ve spolupráci s Bzeneckým octem, který je na jižní Moravě vyráběn přírodní cestou a podle tradiční receptury už 100 let.
Červená řepa barví, tak buďte při jejím krájení a strouhání opatrní. Z rukou jde ale jednoduše smýt, nemusíte se bát, že budete mít červené ruce dlouho.
Můj tip na dušičkové/halloweenské pohoštění: Pomocí špejle udělejte ze zakysané smetany pavučinu nebo třeba strašidelný obličej.
Recept | Řepová polévka
- 15 října, 2021
- 6
- Vytisknout recept
Suroviny
- 2 lžíce oleje
- 1 ks červené cibule
- 6 ks postejně velké řepy
- 400 ml rajčatového protlaku
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 stroužek česneku
- Balzamikový ocet
- Čerstvě mletý pepř
- Tymián
- Sůl
Postup
- Step 1
- V hrnci na rozpáleném oleji osmažím cibuli. K ní přidám oloupanou a na hrubém struhadle nastrouhanou červenou řepu. Nechám asi 10 mi projít teplem, průběžně promíchám.
- Step 2
- Do hrnce přiliji rajčatový protlak, vývar, sůl a pepř. Vařím asi 10 min.
- Step 3
- Přidám prolisovaný česnek a polévku tyčovým mixérem rozmixuji. Ochutím čerstvým tymiánem podle chuti, případně dosolím, dopepřím a přidám balzamikový ocet podle chuti.
- Step 4
- Na talíři servíruji se zakysanou smetanou, tymiánem a kapkami balzamikového octa.