Mnohé staročeské recepty spojuje to, že jsou z dostupných lokálních surovin, velmi jednoduché, levné a mají opravdu zajímavé názvy. Jako třeba Kočičí svatba nebo Rozcuchaná nevěsta. A právě recept na rozcuchanou nevěstu jsem vám nově připravila. Je to sladký recept s bramborami a jablky. A opět mě překvapilo, jak je dobrý. Rozcuchaná nevěsta se mu říká proto, že opečené brambory navrchu mají připomínat rozcuchané vlasy. 🙂
Ráda objevuji staré a možná i zapomenuté recepty. V následujících měsících se na ně chci zaměřit i tady na webu. Vždy s přípravou podobného staročeského jídla si uvědomím, jak se z mála dá udělat hodně. A jak prostě si museli naši předci vystačit. I když v současné době máme naštěstí dostupné potraviny rozmanitější, baví mě vařit z lokálních surovin. Dělá mi radost, když koupíme brambory vypěstované v České republice, vejce od souseda, které si vesele běhají na trávě, jablka natrháme na zahradě,…
Lokální nákupy nezatěžují životní prostředí dlouhou přepravou a podpoří místní zemědělce. Pokud taky hledáte zajímavosti o české produkci, navštivte web Z naší země.
Množství uvádím orientační, které jsem použila na malý pekáček, který vidíte na videu:
Recept | Rozcuchaná nevěsta
- 26 září, 2022
- 50 min
- Vytisknout recept
Suroviny
- 500 g brambor
- 100 g hrubé mouky
- 500 g jablek
- Hrozinky
- 100 g cukru krupice
- 2 lžičky mleté skořice
- 4 vejce
- 100 ml smetany
- 100 g másla
Postup
- Step 1
- Brambory uvařím ve slupce a nechám vychladnout. Pekáček vymažu máslem.
- Step 2
- Vychladlé brambory oloupu a nastrouhám na hrubém struhadle. Přisypu hrubou mouku a rukama lehce promíchám tak, aby nevzniklo těsto, ale kousky brambor se obalily v mouce.
- Step 3
- Na dno pekáčku nasypu brambory, cca 1/3 nebo 1/2, podle toho, jaké je množství.
- Step 4
- Na brambory nakrájím jablka, přisypu hrozinky dle libosti, cukr (množství podle sladkosti brambor), skořici a zase brambory. Opakuji podle množství, brambory i jablka nechávám vždy tak ve 2 cm vrstvě.
- Step 5
- Poslední vrstva jsou brambory. Vyšlehám vejce se smetanou a brambory zaliji. Navrch nakrájím máslo. Peču v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 min dozlatova.
Tento recept vznikl ve spolupráci s projektem www.znasizeme.cz