Která zelenina je nejmíň náročná? Jednoznačně cuketa! Vyroste snad úplně všude a oproti jiným druhům ji nevadí plevel i menší zalévání. A tak se hlavně na vsi každý rok lidi pídí po tom, co zase z cukety připravit. Receptů je mnoho. Třeba můj oblíbený moučník z cukety, cuketová polévka, jáhly s cuketou jako příloha, tak i tenhle recept na slaný cuketový koláč, který jsem našla v mém oblíbeném magazínu Venkov&Styl a od té doby ho pekla už několikrát.
Recept | Cuketový koláč
- 12 srpna, 2023
- Vytisknout recept
Suroviny
- 1 kostka droždí (42g)
- 250 ml mléka
- 1 lžička cukru
- 400 g hladké mouky
- špetka soli
- 4 lžíce oleje
Postup
- Step 1
- 1. Do velké mísy jsem nadrobila droždí, přidala trochu cukru a promíchala v kašičku. Přilila jsem vlažné mléko (je důležité, aby nebylo moc teplé a nezničilo tak schopnost kvasnic vykynout). Přisypala jsem mouku, lžičku soli, olej a vše jsem společně propracovala v těsto, které pak kynulo pod čistou utěrkou 20 min v pokojové teplotě, aby zdvojnásobilo svůj objem.
- Step 2
- Omytou cuketu a oloupanou cibuli jsem nahrubo nastrouhala a osmažila asi 3 min na oleji dozlatova. TIP: Je lepší před smažením nastrouhanou cuketu trochu vymačkat od přebytečného množství vody, ale jde to, i když to neuděláte. Potom jsem už přidala nastrouhaný sýr, zakysanou smetanu a vejce. Osolila jsem, přidala muškátový oříšek a tymián.
- Step 3
- Vykynuté těsto jsem znovu prohnětla a vyválela na pomoučené pracovní ploše do velikosti plechu. Vyválené těsto jsem přenesla na vymazaný plech, okraje trochu nadzvedla. Těsto je krásně poddajné, vláčné, dobře se s ním pracuje.
- Step 4
- Směs na náplň jsem pak rovnoměrně rozdělila na těsto a pekla v předehřáté troubě na 180 stupňů 30-35 min.
- Step 5
- TIP: Do směsi můžete přidat i opečenou slaninu, nebo ji podávat opečenou zvlášť. Já mám nejraději vegetariánskou verzi a obecně maso v jídelníčku spíš ubírám.
Sledujte mě na sociálních sítích Instagramu, Youtube a Facebooku pro každodenní inspiraci.