Vepřové maso má v České republice tradici. Kdysi bývalo běžné, že si lidé vykrmili vlastní prase, pořádali tradiční zabijačku a zvíře spotřebovali, jak se říká, od rybářku po ocásek. I když v dnešní době jsou zabijačky a krmení vlastního prasátka spíš výjimečná záležitost, vepřové maso má u nás stále velkou oblibu.
Pojďme si z vepřového dnes připravit trhané maso. Je to opravdu lahůdka, která se peče sice dlouho, ale zato příprava je celkem bez námahy.
Trhané maso jsem upekla ve spolupráci s Bzeneckým octem, který je na jižní Moravě vyráběn přírodní cestou a podle tradiční receptury už 103 let. A jak asi tušíte, tenhle způsob se mi hodně líbí!
Recept | Trhané maso
- 31 října, 2024
- 3 hod 15 min
- Vytisknout recept
Suroviny
- 1,5 - 2 kg vepřové plece nebo tučnější kýty
- 2 lžíce řepkového nebo slunečnicového oleje
- 1 cibuli
- 4 stroužky česneku
- 1 hrnek kečupu nebo rajčatového pyré
- 1/2 hrnku jablečného Bzeneckého octa
- 1/2 hrnku cukru
- 2 lžičky uzené mleté papriky
- trocha mletého pepře
- 1 lžíce soli
Postup
- Step 1
- Olej rozpálím v hrnci se silnějším dnem, zprudka na něm opeču nenakrájené maso ze všech stran dozlatova, aby se zatáhlo a pustilo šťávu. Maso vyndám z hrnce.
- Step 2
- Do hrnce s výpekem přidám nahrubo nakrájenou cibuli a nechám ji zesklovatět. Potom přidám nakrájený česnek a krátce opeču do rozvlnění. Přidám uzenou papriku, cukr, kečup/pyré, jablečný ocet, sůl a pepř. Promíchám a krátce povařím.
- Step 3
- Troubu rozpálím na 200 °C. Do uzavíratelné zapékací mísy (litinové, skleněné nebo keramické) vliji omáčku, přidám maso, které omáčkou poliji. Přiklopím víkem mísy a vložím do rozpálené trouby, kterou snížím na 150 °C a peču 3 hod.
- Step 4
- Maso zkontroluji, píchnu do nej vidličkou. Když je měkoučké, je hotovo. Když ne, maso poliji omáčkou a peču další půl hod., než ho znovu zkontroluji. Doba pečení záleží na troubě, mase, velikosti masa i zapékací míse. Když to bude trvat déle, masu to neuškodí. Hlídejte ale omáčku, aby se moc nevypekla. Příp. je dobré do ni přidat trochu piva nebo jablečného cideru.
- Step 5
- Maso stačí snadno natrhat vidličkou, promíchat s omáčkou, dát na čerstvý chleba nebo na topinku potřenou žervé, majonézou nebo hořčicí. Dobrou chuť! 🙂