Uzené maso se staročeskou vejmrdou je pochoutka ideální k zimnímu období a tradičně k období masopustu a zabijacek. Asi se shodneme na tom, že název vejmrda je v současné době zvláštní a nedivím se, pokud nevíte, o co jde. 🙂 Vejmrda je staročeský název, který bysme dnes označili nejspíš jako salát z jablek a křenu. Tradičně se podává k uzenému masu nebo k zabijačkovým dobrotám v masopustním období, jako je ovarové koleno, jitrnice, jelita, prejt, atd.
Staročeská vejmrda bývala častou pochoutkou. Obsahuje totiž běžné, dostupné, lokální a dlouho trvanlivé suroviny – jablka různých druhů a malínský křen jsou od nepaměti jedny z českých surovin s velmi přínosnými zdravotními benefity.
Říká se od pradávna, že když sníte jen 1 jablko denně, nemusíte k lékaři. 🙂 A křen má říz nejen co se chuti týče, ale už jen jeho strouhání nachlazení vyhání. 🙂
A takový ocet, ten v žádně domácnosti nechyběl nejen pro dochování jídel, ale jako čistidlo do domácnosti. Které mimochodem doporučuji i dnes a řadu dobrých tipů na úklid s octem najdete na webu Milujeme ocet.
Ve spolupráci s Bzeneckým octem, který je vyráběný na jižní Moravě přírodní cestou a podle tradiční receptury už 102 let, vznikl i tento recept.
Recept | Uzené se staročeskou vejmrdou
- 24 února, 2023
- Vytisknout recept
Suroviny
- 1 kg uzeného masa
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- Čerstvě mletý pepř
- 4 červené jablka
- 1 křen
- 3 lžíce jablečného Bzeneckého octa
- 2 lžíce cukru
- 1/2 lžičky soli
Postup
- Step 1
- Očištěný křen nastrouhám na jemném a jablka i se slupkou na hrubém struhadle. Přidám cukr, sůl a jablečný Bzenecký ocet. Promíchám a nechám hodinu odpočinout v pokojové teplotě pro propojení chutí.
- Step 2
- Maso nakrájím na plátky, opepřím a dám péct na olejem vymazaný plech 15 min v troubě předehřáté na 180 °C.
- Step 3
- Uzené maso podávám se staročeskou vejmrdou a čerstvým chlebem.