Zeleninový vývar je skvělá volba (nejen) v zimních dnech, to je jasná věc! Navíc s drožďovými knedlíčky dostává úplně jiný rozměr! Myslím, že to sami dobře víte a pokud ne, nebojte se to zjistit.
Recept | Zeleninový vývar s drožďovými knedlíčky
- 20 ledna, 2016
- 4
- Vytisknout recept
Suroviny
- 40 g másla
- 3 mrkve
- 1 petržel
- ¼ celeru
- 1 řapíkatého celeru
- 15 cm pórku
- hrášek
- 1,5 l zeleninového vývaru
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- libeček
- petržel
- Na knedlíčky:
- 2 lžíce másla
- 1 menší cibule
- 1 kostka droždí (42 g)
- 2 lžíce polohrubé mouky
- 1 vejce
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 1 lžička majoránky (může být i libeček nebo petrželka)
- strouhanka na zahuštění
Postup
- Step 1
- Nejprve připravím knedlíčky: Na másle osmažím na mírném ohni dosklovita cibuli. Přidám prsty rozdrobené droždí a nechám ho rozpustit. Až z droždí vznikne tekutá kašička, vsypu mouku a ještě krátce smažím. Směs dám do misky vychladnout.
- Step 2
- Když směs na knedlíčky chladne, nastrouhám a nakrájím veškerou zeleninu. Po tom, co knedlíčky vykoulím (pěkné slovo 🙂 ), do hrnce dám zpěnit máslo a osmažím na něm nastrouhanou zeleninu.
- Step 3
- Do vychladlé směsi rozklepnu vejce, přiměřeně osolím a opepřím, přidám majoránku (nebo libeček, petržel) a zahustím strouhankou tak, aby byla hmota vláčná. Z ní pak tvaruji kulaté knedlíčky. Těsto se lepí, tak si pomáhám strouhankou, ve které si obalím prsty spolu s hmotou na knedlíčky. A hned se lépe tvoří knedlíčky! Z uvedeného množství jsem vykoulela 17 knedlíčků velikosti jako je na fotkách.
- Step 4
- Zelenina se na másle mezi tím lehce osmahla, tak ji zaleji 1,5 l teplého zeleninového vývaru a vařím asi 10 min, přidám mražený hrášek. Až se polévka začne vařit, přidám knedlíčky. Asi za 3 min vyplavou na povrch a to je znamení, že jsou uvařené. V tomto čekání na knedlíčky polévku ochutnávám a podle potřeby dochucuji.