Jedlé dárky mám moc ráda. Připravovat je i dostávat. protože jak se říká, láska prochází žaludkem. 🙂 Pokud ještě nemáte všechny dárky, mám pro vás tip na dárek, který chutná: Zimní pečený čaj.
Takový jedlý dárek potěší všechny věkové kategorie a darujete tak nejen dobrotu, ale i zážitek. Pití voňavého zimního čaje je totiž relax. Obsahuje ovoce, které jednoduše seženete v obchodě nebo ve spíži a jeho příprava je velmi snadná.
Pokud se vám do přípravy přeci jen nechce, můžete si ho koupit. Na webu www.regionalnipotravina.cz seženete kvalitní oceněné potraviny od českých farmářů. Ty můžete filtrovat podle kraje a dost možná zjistíte, jak skvělé a poctivé dobroty máte “za rohem”.
Můj tip: Kouzelné hrušky se skořicí
Recept | Zimní pečený čaj
- 22 prosince, 2022
- 1 hod
- Vytisknout recept
Suroviny
- 1 kg jablek
- 1 kg hrušek
- 3 pomeranče
- 2 hrsti rakytníku
- 500 g krupicového cukru
- 2 celé skořice
- 3 hvězdičky badyánu
- 8 hřebíčků
Postup
- Step 1
- Pomeranče omyji teplou vodou nebo je na 10 min ponořím do teplé vody s octem 1:1. Po octové lázni je omyji vlažnou vodou. Nebo ještě lépe – použiji chemicky neošetřené pomeranče, které stačí jen omýt vlažnou vodu. Kůru nastrouhám a dužinu nakrájím na kostičky.
- Step 2
- Jablka a hrušky také omyji, zbavím jádřince a nakrájím na přibližně stejně velké kostičky.
- Step 3
- V pekáčku nebo zapékací míse promíchám veškeré ovoce spolu s rakytníkem, pomerančovou kůrou, cukrem a kořením.
- Step 4
- Troubu předehřeji na 175 °C a peču doměkka cca 45 minut, občas promíchám.
- Step 5
- Hotový pečený čaj rozliji do čistých sklenic, uzavřu, postavím na víčko a nechám zchladnout. Tím se zakonzervují, stejně tak cukrem a přes zimu vydrží. No, i když… vsadím se, že budou rychle pryč. 🙂
- Step 6
- Dávkuji podle chuti, většinou 2-4 lžičky zalitých horkou vodou do většího hrníčku.
Recept vznikl ve spolupráci se značkou Regionální potravina, která každoročně oceňuje ty nejlepší výrobky ze 13 krajů. Podívejte se na stejnojmenný web a najděte to nejlepší ze sousedství.