Co by se vám mělo vybavit, když se řekne Znojmo? Krásné město v Jihomoravském kraji, rotunda sv. Kateřiny s nástěnnými malbami z roku 1134, vinice, okurky nebo znojemská hovězí pečeně?
Všechny odpovědi jsou správně. A na poslední z nich, znojemskou hovězí pečeni, vám ráda dám recept. 🙂
Recept | Znojemská hovězí pečeně
Příprava 30 min | Vaření 90 min
- 18 července, 2021
- 4
- 120 min
- Vytisknout recept
Suroviny
- 600 g hovězí loupané plece
- 50 g uzené bílé slaniny (špeku)
- 1 cibule
- 2 lžíce sádla nebo slunečnicového oleje
- 500 ml hovězího vývaru
- 2 lžíce hladké mouky
- 100 g nakládaných okurek
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- + slanina k podávání
Postup
- Step 1
- Do masa udělám nožem ve směru vláken díky, do kterých vložím na proužky nakrájený špek, osolím a lehce opepřím.
- Step 2
- V hrnci rozehřeji tuk, opeču nahrubo nakrájenou cibuli a následně maso, které zprudka a krátce opeču ze všech stran, aby se zatáhlo a uvnitř zůstalo šťavnaté. Maso podliji necelým hrníčkem vody (150 ml) a pod pokličkou na středním plameni nechám dusit 1,5 hod (stejně tak můžete dát maso do trouby). Občas kontroluji a podle potřeby přidávám vodu.
- Step 3
- Poté maso vyndám do jiného hrnce a přiklopím ho pokličkou (aby nevychladlo) a pustím se do omáčky. Do šťávy v hrnci přidám vývar a hladkou mouku rozkvedlanou v 100 ml studené vody. Důkladně promíchám, podle chuti přidám lák z okurek a vařím asi 20 min.
- Step 4
- Na pánvi osmažím nakrájenou slaninu na kostičky a nakládané okurky na plátky, Které částečně přidám do omáčky (omáčku můžete před vložením slaniny a okurek rozmixovat, aby v ni nebyly kousky cibule, ale není to nutné) Na talíři ještě ozdobím druhou částí slaniny a okurek. Dobrou chuť! 🙂
Přílohou může být rýže nebo houskový knedlík. Kterou máte raději vy?